hem webbkarta anslagstavla schema
  Tillbaka
  Seminarier
  Artiklar 1-4
  Seminarium 1
  Seminarium 2
  Introduktion
  Anslagstavla
  Schema
  Gruppuppgifter
  Gruppindelning
  Kurslitteratur
  Läsanvisningar
  Examination
  Lärare
  Externa länkar


Seminarium 2: PC-arkitekturen i praktiken
Trots att informatik är ett ämne med ambitioner att fömedla kunskap om datorer och datoranvändande verkar en mycket liten del av det totala antalet studenter ha kännedom och kunskap om hur en dator ser ut på insidan och av vilka olika grundläggande delar den består. Även om Englanders bok går igenom detta på ett informationsteknologiskt plan skadar det inte heller att åtminstone få en inblick i hur det ser ut innuti en dator rent fysiskt. Under detta andra obligatoriska seminarium kommer vi alltså att lyfta på huven till en PC och titta på dess beståndsdelars fysiska uppenbarelser.
Till det här seminariet kommer ni i grupper att få specialgranska olika delar av datorn, så att ni i er grupp kan svara på de frågor som dyker upp i samband med isärplockandet (och ihopsättandet, förhoppningsvis). Gruppen ska också förbereda en mindre redovisning på ca 5 minuter, som en eller två i gruppen håller (vem får ni bestämma själva).

Jag kommer inte att ge er hänvisningar till bestämd litteratur inför det här seminariet, utan sådan får ni efter bästa förmåga själva leta er fram till. Jag kräver inte att ni ska vara experter på ert respektive område, men jag vill att ni i er grupp i alla fall har en grundläggande kunskap om er grupps datordelar. Exempel på sådant som jag vill att ni ska kunna svara på är: Vilken roll spelar er datordel för datorn som helhet? Hur interagerar er datordel med resten av datorn? Finns det olika märken eller är ett dominerande på datormarknaden? Är er datordel en vital del av en dator, eller klarar man sig utan den. Har olika märken och modeller olika funktioner och finesser? Vad är det som »gäller« på marknaden idag, det bäst märket/modellen? Varför? Vad tror ni och branschen kommer att bli »det som alla vill ha« inom ert område om säg ett par år? Ni behöver inte begränsa er till PC, utan jag ser gärna att ni också nämner andra plattformar.

Anvisningar för förberedelse:
(Ux = grupp x i Umeå, Sx = grupp x i Skellefteå)

Grupp A:
U1, S1: Intel x86-kompatibla CPU, primärminne
U2, S2: Nätverkskort, portar (USB, Firewire etc.)
U3, S3: Moderkort, ljudkort
U4, S4: Grafikkort, skärmar
U5, S5: Hårddiskar, CD-rom, SCSI
U6, S5: Övrig lagringsmedia (DVD, Zip, bandbackup etc.)
U7, S6: Skrivare, scanners, videokort, inmatningshjälpmedel
(tangentbord, pekdon etc.)

Grupp B:
U8, S7: Intel x86-kompatibla CPU, primärminne
U9, S8: Nätverkskort, portar (USB, Firewire etc.)
U10, S9: Moderkort, ljudkort
U11, S10: Grafikkort, skärmar
U12, S11: Hårddiskar, CD-rom, SCSI
U13, S12: Övrig lagringsmedia (DVD, Zip, bandbackup etc.)
U14+15, S13: Skrivare, scanners, videokort,
inmatningshjälpmedel (tangentbord,
pekdon etc.)


dummy1x1.gif - 43 Bytes
© 1999 Daniel Fällman