UMEÅ UNIVERSITET

Institutionen för Informatik KURSBESKRIVNINGAR

Kristo Ivanov 8 Februari 1997 Rev 010918 (utskrift 01-09-18)

 

 

 

Forskningsförberedande "E40-läskurser"

upp till 40p

Graduate course-readers for introduction

to research (up to 40 weeks' self-study)

 

(Until further notice the only parts of this document that are translated into English and are readable by English-speaking readers are the labels of the courses in "Kursförteckning och kursinnehåll" - below - and the lists of literature that consitute the main body of the document.)

 

Mål

Kursernas mål är att förbereda för informatisk forskning och är i första hand avsedda för forskarstuderande. Observera att dessa kurser inte är att betrakta endast som hjälpmedel till realiseringen av avhandlingen utan även som allmänbildande för framtida forskning bortom avhandlingens ämne och för kommunikation inom bredare kretsar. Kurserna kan därför inte ersättas av andra kurser med liknande mål som är mera skräddarsydda för att motsvara individuella intressen som är snävare än vad den här erbjudna variationsbredden avser.

Ett sidomål är att dessa kurser skall stimulera både handledare och studenter att inrapportera tilläggslitteratur som kan ha ett allmänintresse och att utveckla särskilda individuella studieprogram som kompletterar allmänbildningen med riktade specialistkunskaper. Obs att omfattningen av genomgångna kurser och därmed insamlade poäng i forskarutbildningen är som regel en viktig prioriteringsgrund vid fördelning av studiestöd i form av kompetensmedel, utbildningsbidrag eller doktorandtjänst.

 

 

 

Förkunskaper

Kurserna förutsätter att de studerande är antagna till forskarutbildningen. Rekommenderade förkunskaper innefattar C-D kurser som enligt motsvarande kursbeskrivningarna är mera orienterade mot forskarutbildningen.

 

 

 

Uppläggning

Kurserna kan, i samråd med handledaren och kursansvarige, väljas i valfritt antal och valfri ordning. Kurserna 1, 3, 6 och 7 bör dock prioriteras före övriga. Kurserna är en individuella läskurser som var och en kan följa i egen takt (se nedan) och enligt en prioritering som handledaren bestämmer i samråd med forskarstuderanden.

Möjligtvis kommer kursansvarige läraren att hålla något seminarium varje termin, avsett i första hand för nytillkomna forskarstuderande, då kursen presenteras och diskuteras. Under perioder då flera forskarstuderande samtidigt läser kursen kan läraren på begäran eller på eget initiativ hålla ett eller flera diskussionsseminarier. Läraren träffas efter överenskommelse för att även individuellt diskutera och klargöra delar av litteraturen. En mindre del av litteraturen kan, i den mån det motsvarar läskursens mål och den forskarstuderandes forskningsinriktning, bytas ut mot annan litteratur.

 

 

 

Kurslitteratur

Se bilagor som underlag till urval. Obs. det önskvärda med en viss bredd i urvalet av kurser så att t.ex. humanvetenskapligt inehåll kompletteras med tekniskt innehåll. Urvalsprincipen skall vara att litteraturen skall avspegla doktorandens intressen och handledarens krav, och skall i regel ha en omfattning av ca. 1000 sidor per 5 poäng med välmotiverade avsteg från normen. Obs att omfattningen av den listade litteraturen (nedan) är mycket större än det förväntade urvalet på 1000 sidor. Syftet är att ge studenten större frihet för en anpassning till individuella intressen med bibehållet krav på allmänbildning. Endast litteratur som är märkt med asterisk (*) efter årtalet är dock att betrakta som kvalitetsgranskad och preliminärt rekommenderad av kursansvarige. Den kan underskrida eller överskrida riktmärket för antalet sidor vilket kräver en särskild uppskattning och redovisning i varje enskilt fall. Det faktum att viss litteratur finns upptagen i listorna är ingen garanti för att den kommer att godkännas som ingående i urvalet för en viss student samtidigt som annan föreslagen litteratur kan komma att godkännas. Litteratur på mindre tillgängliga språk som tyska och franska kan självfallet utgöra underlag för att leta efter lämpliga översättningar.

Urvalet fastställs av handledaren i samråd med kursansvarige, med beaktande av studentens eventuella förslag i syfte att säkerställa både variation och djup, utan dubbelräkning eller överlappningar av litteratur som studenten redan läst eller avser läsa för annan pöänggivande verksamhet. Där detta är tillämpligt skall urvalet innefatta enstaka verk som är sinsemellan så olika som möjligt och som företräder olika skolor eller traditioner. I den mån litteraturen uppenbarligen hör till annat område än informatik skall valet motiveras av dess tänkta anknytning till informatiska problem. Obs att enligt examinationsvillkoren (nedan) ingår det i kursen att bidra till att anskaffa litteraturen som inte redan är tillgänglig eller rekommenderad, diskutera dess lämplighet för det specifika tillfället med hänsyn till den individuella studieplanen, deponera en kopia hos institutionens ansvariga för handhavande av kurslitteratur, och bidra med förslag till att komplettera eller uppdatera litteraturlistorna upp till "state-of-the-art" för andras framtida studier i kurserna.

 

 

 

Examination och betygssättning

Examinator är handledaren som dock skall samråda med kursansvarige.

Examinationen enligt kursens gällande beskrivning består av:

1) En "recension" av varje skrift eller urval av skrift som ingår i litteraturlistan: vad som upfattades som bra resp. dåligt eller mindre övertygande, vad som känns onödigt eller överflödigt och i så fall varför, vad som saknas och eventuellt finns bättre behandlat i annan litteratur och i så fall vad som menas med "bättre", vilka frågor som väcktes inkl. anknytning till pågående arbete och avhandlingar inom vår avdelning eller inom informatiossystem gemenskapen. Recension skall innefatta självständigt formulerade instuderingsfrågor, minst en fråga per studerad skrift, som kan tänkas bli använda i kursens framtida examinationer och vars svar kräver en fullständig genomläsning av den aktuella skriften.

2) En detaljering av ovanstående med referens till ställen (med sidoangivelse) i resp. litteratur som berör personliga intressen och uppslag till forskning eller framtida studier. Det innebär igenkännandet av en brygga mellan mera eller mindre traditionell vetenskaplig metoddiskussion och det pågående arbetet eller den kommande avhandlingen.

3) Diskussion (i form av muntlig eller skriftlig tentamen) av några specifika av handledaren eller kursansvarige valda instuderingsfrågor. Denna sistnämnda diskussion kan utgå i fall dess syfte anses blir tillfredsställd i examinationens tidigarenämnda moment.

Kurs som består av författandet av en forskningsförberedande uppsats (thesis proposal) examineras alltid även i form av seminarium. Som enda undantag ingår inte litteraturen i examinationen av denna kurs på annat sätt än att uppsatsen bör visa förtrogenhet med och användning av dito litteratur.

Varje kursexamination bedöms av handledaren i samråd med kursansvarige med betygen Godkänd eller Underkänd. I alla kurser ingår enligt ovan ("kurslitteratur") uppgifterna att bidra till att anskaffa litteraturen som inte redan är tillgänglig eller rekommenderad, diskutera dess lämplighet för det specifika tillfället med hänsyn till den individuella studieplanen, deponera en kopia hos institutionens handhavare av kurslitteratur, och bidra med förslag till att komplettera eller uppdatera litteraturlistorna upp till "state-of-the-art" för andras framtida studier inom området. Forskarstuderande förutsätts i övrigt aktivt deltaga i forskarseminarier samt andra institutionella forskningsrelaterade arrangemang.

 

 

 

 

Kursansvarig

Kursansvarig är Kristo Ivanov, tel 090-166030, träffas efter överenskommelse.

 

 

 

Kursanmälan

När litteraturvalet är gjort med grund i den senaste, gällande kursbeskrivningen, skall specifikationen av vald litteratur tillsammans med en egenhändig anmälan till kursen lämnas över till den kursansvarige läraren och handledaren som en detaljering av kursbeskrivningen. Denna detaljerade kursbeskrivning tillsammans med den här föreliggande allmänna beskrivningen gäller sedan under ett år. Den senaste upplagan av denna kursbeskrivning kan alltid erhållas från kursansvarige läraren.

Kursförteckning och kursinnehåll

Kurs 1: Vetenskapligt tänkande: Första skedet (5p) (Scientific thinking: First phase)

Kursen avser bekanta doktorander och lärare med klassiska grundläggande begrepp och vetenskapliga tänkesätt som används i vetenskaplig forskning och som omnämns i debatter om vetenskaplighet. Utgångspunkten är den amerikanska pragmatismen och kontaktytan mellan samhällsvetenskap och naturvetenskap. Diskussioner kring olika centrala begrepp avser hjälpa doktoranden att forska genom att bidra till bearbetningen av frågan "hur forskar man", "hur sätter jag i gång med egen forskning", "varför och hur bestämmer jag att något är vetenskap eller forskning", och dylikt. Exempel på begrepp är metod, begrepp och begreppsram - konceptuell ram, problemformulering, observation, instrument, modell, teori, praktik, fakta och lag, orsak och verkan, definition, notation, formalism, formellt system, postulat, axiom, deduktion och induktion, mätning, standard, hypotes, förklaring, förståelse, förutsägelse, tolkning, språk, argument, grunderna för den experimentella metodiken, experiment, statistikens användningsområden, planering, organisation och implementering av forskning. (Kursen kompletterar D-kursen i Undersökande System som tar upp även andra begrepp som system och komplexitet, nätverk, beräkning, konsistens, design, användning, lärande, evolution, konflikt och samarbete, förhandling, risk, säkerhet, effektivitet, kvalitet inom både formell vetenskap och andra vetenskaper, etik och estetik.)

Kurs 2: Vetenskapligt tänkande: Andra skedet (5p) (Scientific thinking: Second phase)

Kursen har samma mål som kurs 1 dock med tonvikt på begrepp och litteratur som kännetecknar övergången till en mera pluralistisk eller till och med "postmodern" syn på det vetenskapliga arbetet.

Kurs 3: Informatikforskningens teori och metodik (5 p) (Theory and methodology of research in informatics)

Kursen inkluderar urval av den diskussion som förts främst inom ämnet vad beträffar teori och metod, olika traditioner och inriktningar, olika uppfattningar om vad som menas med god vetenskap, allt ställt i relation till den dialektiska systemansats som färgat en stor del av den lokala Umeå-traditionen. Studenter som avser avlägga doktorsexamen rekommenderas genomgå även D-kursen D20.9 om Undersökande System (5 p) och forskarförberedande kurserna om Vetenskapligt tänkande (5+5 p, se ovan).

Kurs 4: Informatikens historiska utveckling: Akademiska avhandlingar - främst nordiska(5 p) (The historical development of informatics: Academic dissertations — mainly nordic ones)

Denna kurs avser främst ge exempel på avhandlingar och besvara frågan om vad som kan anses vara bättre eller sämre praxis beträffande innehåll och form av akademiska avhandlingar. Historia i det här sammanhanget innefattar även medvetandegörandet om aktuella problem i den mån det är fråga om avhandlingar av senare datum. I det avseendet finns det en överlappning mellan den här kursen med kurs nr. 7 (nedan).

Kurs 5: Informatikens historiska utveckling ur följande synpunkter: Teknologi, informationsteknologi, programmering, utbildning (5p) (The historical development of informatics from the following points of view: Technology, information technology, programming, education)

Litteraturen om teknikhistoria inkluderar teknikkritik och innefattar både teknik eller ingenjörsvetenskap i allmänhet och IT i synnerhet. Det förutsätter att valet är balanserat och innefattar båda sorters teknikhistoria eller teknikkritik. Programmering är den historiska bakgrunden för vad som idag uppfattas som mjukvarutveckling (software engineering) och utvecklingsmiljöer. Utbildning avser i första hand informatikens historia så som den avspeglas i diskussionerna kring utbildning i informatik.

Kurs 6: Informatikens historiska utveckling: Modervetenskaper. Statistik, Matematik, Logik, Ekonomi, Psykologi, Management-Organisation-Administration-Psykosociala aspekter inklusive jämställdhet (5p) (The historical development of informatics: Mother sciences. Statistics, Mathematics, Logic, Psychology, Economics, Management-Organization-Administration-Psychosocial aspects including equality.

Modervetenskapernas betydelse fångas både genom deras egen historia och genom de debatter eller kontroverser som ägt rum och som kan förväntas indikera deras gränsdragningsproblem samt anknytning till informatik.

Kurs 7: Forskningsproblem inkl debatt, etik och uppslag till forskningproblem (5 p) (Research problems, including debate, ethics, and suggestions for research issues)

Kursen syftar till att orientera studerande om den aktuella diskussionen inom informatik (samhällsvetenskapligt orienterad) och angränsande discipliner i böcker, vetenskapliga tidskrifter, konferenser eller kongressrapporter (proceedings) och massmedia. Kursen syftar även till att göra den studerande förtrogen med aktuella forskningsproblem inklusive debatter och olika former för kommunikation och erfarenhetsutbyte i vetenskapliga sammanhang.

Kurs 8: Forskningsförberedande uppsats: avhandligsplan (5 p) (Thesis proposal)

Kursen syftar till att öva den studerande i planeringen av en större forskningsuppgift och skall resultera i en projektbeskrivning, gärna som en påbyggnad av tidigare arbete som t.ex. C-D uppsatser. I kursen ingår formuleringen av forskningsuppgiften, förslag till val av teori och metod samt en redovisning av tidigare forskning resp. material av betydelse för uppgiftens genomförande. Resultatet kommer att bedömas som ett programförklaring för en kommande doktorsavhandling och som en anslagsansökan. Som sådan kommer det att väga tungt vid beslut om tilldelning av studiestöd inklusive doktorandtjänst.

 

 

 

Utvidgning och förlängning av dessa kurser

Doktorander kan i samråd med handledare och kursansvarig och i enlighet med de särskilda behoven av deras inriktning upprepa kurserna med urval av ny litteratur och tillgodogöra sig motsvarande tilläggspoäng som en särskild skräddarsydd kurs inom ramen för gällande plan för forskarutbildningen.

 

 

 

Kurslitteratur för de olika kurserna

Här nedan följer förteckningar över kurslitteratur — som bredaste grund för urval: listan förutsätts bli periodiskt uppdaterad med hjälp av bl.a. den forskarstuderandes egna bibliografiska utredningar. Poster som är märkta med asterisk (*) efter författarnamnet och årstalet är rekommenderade för prioritering.

Kurs 1. Vetenskapligt tänkande: Första skedet (5p) (en del kan köpas för självkostnadspris)

Ackoff, R. L., & Emery, F. E. (1972)*. On purposeful systems: An interdisciplinary analysis of individual and social behavior as a system of purposeful events . Chicago: Aldine-Atherton, ss. 3-32, 65-78.

Ackoff, R.L. (1962)* Scientific method: Optimizing applied research decisions. New York: Wiley, ss.1-83, 108-119, 141-176 (särskilt viktiga inkl. för intervjuer), 177-222, 251-252, 282-284, 311-315, 342-378, 405-445. (Svensk översättningutgavs på Beckmans Förlag.)

Bahm, A. (1980). What is science? In A. J. Bahm (Ed.), Axiology: The science of values (pp. 14-49). Albuquerque, NM: World Books.

Blalock, H. M., Jr. (1961). Causal inferences in nonexperimental research . Chapel Hill: The University of North Carolina Press.

Campbell, D. T. (1988)*. Reforms as experiments. In S. Overman (Ed.), Methodology and epistemology for social science: Selected papers (pp. 261-289). Chicago: Univ. of Chicago Press. (Orig. published 1969.)

Christiansen, L.B. (1985) Experimental methodology (3rd ed.). Boston, Mass.: Allyn and Bacon.

Churchman, C. W. (1971)*. The design of inquiring systems: Basic principles of systems and organization . New York: Basic Books. (Förkunskapskrav: kap. 2-6.)

Churchman, C. W., Auerbach, L., & Sadan, S. (1975). Thinking for decisions: Deductive quantitative methods . Chicago: Science Research Associates, ss. 322-323, 416-421.

Churchman, C.W. (1948) Theory of experimental inference. New York: Macmillan, ss. 44-264, särskilt ss. 61-97.

Churchman, C.W. (1961)* Prediction and optimal decision. Englewood Cliffs: Prentice-Hall, ss. 93-136.

Churchman, C.W. (1968)* Challenge to reason. New York: McGraw-Hill, särskilt ss.30-45, 143-154, 171-197.

Cuomo, D. L. (1994). Understanding the applicability of sequential data analysis techniques for analysing usability data. Behaviour & Information Technology, 13(1/2), 171-182.

Hammen, L., van der. (1981). Type concept, higher classification and evolution. Acta Biotheoretica, 30, 3-48.

Hufnagel, E. M., & Conca, C. (1994). User response data: The potential for errors and biases. Information Systems Research, 5(1), 48-73.

Ives, B., Olson, M. H., & Baroudi, J. J. (1983). The measurement of user information satisfaction. Communications of the ACM, 26(10), 785-793.

Kaplan, A. (1964)* The conduct of inquiry: Methodology for behavioral science. New York: Thomas Crowell, ss. 1-83, 172-214, 258-293, 327-369.

Kilpatrick, F. P., & Cantril, H. (1960). Self-anchoring scaling: A measure of individual's unique reality worlds. J. of Individual Psychology, 16, 158-173.

Källström, S. (1984). Värdenihilism och vetenskap: Uppsalafilosofin i forskning och samhällsdebatt under 1920- och 30-talen [The Uppsala school of philosophy and its influence on science and public debate during the 1920s and 1930s] . Göteborg: Gothenburg University, Dept. of History of Science and Ideas. (Doctoral diss.)

Mach, E. (1982)*. Erkenntnis und Irrtum: Skizzen zur Psychologie der Forschung. English trans: Knowledge and error. Dordrecht & Boston: Brian McGuinness, 1976, 393 pages.)

Northrop, F. S. C. (1959). The logic of science and the humanities . New York: Meridian. (First printing by Macmillan, 1947.)

Studentlitteratur. (1994). Forskningsmetodik och vetenskapsteori . Lund: Studentlitteratur. (Förteckning över förlagets litteratur inom området. Ref. Sven-Åke Lennung eller Mats Olsson, tel 046-312143, fax 320441.)

Whitehead, T. N. (1954). The design and use of instruments and accurate mechanisms . New York: Dover Publications.

Kurs 2. Vetenskapligt tänkande: Andra skedet (5p)

Ackoff, R. L. (1974)*. Redesigning the future: A systems approach to societal problems . New York: Wiley, ss. 3-33.

Allport, G. (1968a). The general and the unique in psychological science. The person in psychology. Selected essays by Gordon W. Allport (pp. 81-102). Boston: Beacon Press.

Alvesson, M., & Sköldberg, K. (1994). Tolkning och reflektion. Lund: Studentlitteratur.

Argyris, C., Putnam, R., & McLain-Smith, D. (1985)* Action science. San Francisco: Jossey Bass.

Berlin, I. (1993)*. The magus of the North: J.G. Hamann and the origins of modern irrationalism . London: John Murray, and Fontana.

Bertilsson, M. (1995). Till kritiken av den kvalitativa metoden. Sociologisk Forskning.

Blumenberg, H. (1985). The legitimacy of the modern age . Cambridge: MIT Press. (Översättarens introduktion, ss.. xi-xxxi.)

Bok, D. (1982). Beyond the ivory tower: Social responsibilities of the modern university . Cambridge, Mass.: Harvard University Press. (Särskilt ss. 46-47, 76-77, 157-168, 266-270.)

Capra, F. (1975). The Tao of physics . Berkeley & Boulder: Shambala. (Swedish trans. Fysikens Tao. Göteborg: Korpen, 1981.)

Checkland, P. (1995). Model validation in soft systems practice. Systems Research, 12(1), 47-54.

Churchman, C. W. (1971)**. The design of inquiring systems: Basic principles of systems and organization . New York: Basic Books. (Förkunskapskrav: kap. 4, 7-9 och helst även bokens del 2.)

Churchman, C.W. (1979) The systems approach and its enemies. New York: Basic Books, särskilt ss. 54-69, 77-100, 188-194.

Cook, T.D., & Campbell, D.T. (1979) Quasi-experimentation: Design and analysis issues for field settings. Boston: Houghton Mifflin.

Davies, P. C. W. (1983). God and the new physics . New York, London: Simon & Schuster, Dent. (Swedish trans. published in Stockholm: Prisma, 1988.)

Eisenhardt, K. M. (1989). Building theories from case study research. Academy of Management Review, 14(4), 532-550.

Elster, J. (1986) Vetenskapliga förklaringar. Göteborg: Korpen.

Forsén, B. (1978). Kritik av rollteorin . Gothenburg: Korpen. (Om metaforer, narrativ och aktörer, inklusive jämställdhet och könsroller ss. 90-116.)

Gellner, E. (1992)**. Postmodernism, reason and religion . London: Routledge.

Goethe, J. W., von. (1979). Goethes färglära . Järna: Kosmos. (Med introduktion, kommentar och efterskrift av Pehr Sällström. Särskilt ss. 15-52, 449-499.)

Gough, H. G., & Woodworth, D. W. (1960). Stylistic variations among professional research scientists. Journal of Psychology, 49, 87-98.

Hansson, S. O. (1995). Enstaka experiment bevisar ingenting. Forskning och Framsteg, (3)

Heisenberg, W. (1975)*. Across the frontiers . New York: Harper & Row. (P. Heath, Trans. Originally published as Schritte über Grenzen. Munich: R.Piper, 1971.) Kap. 7, 10 , 11, 13, 16 on interdisciplinarity as abstraction, aesthetics, romantic science, and scientific and religious truth.

Heller, A. (1994). Den allätande kulturen [The omnivarious culture]. Framtider, (2/94), 14-16. (trans. and ed. by Ingemar Karlsson.)

Hemlin, S. (1993). Peer judgements of scientific quality: A cross-disciplinary document analysis of professorship candidates. Science Studies, (6),

Holme, I. M., & Solvang, B. K. (1991). Forskningsmetodik: Om kvalitativa och kvantitativa metoder . Lund: Studentlitteratur. (Orig. Metodevalg og metodebruk. Oslo: TANO, 1986.)

Horst, P. (1941). Notes on the case study and the unique case. In P. Horst (Ed.), The prediction of personal adjustment (pp. 240-249). New York: Social Science Research Council.

Janis, I. L. (1958). The psychoanalytic interview as an observational method. In G. Lindzey (Ed.), Assessment of human motives (pp. 149-181). New York: Rinehart.

Kaplan, A. (1964)* The conduct of inquiry: Methodology for behavioral science. New York: Thomas Crowell, ss. 161-170, 206-214, 275-293, 346-369, 348-410.

Key, E. (1981). Missbrukad kvinnokraft. Kvinnopsykologi och logik . Stockholm: Logos. (Med inledning av B. Sjövall, 200 s. Första uppl. 1896. Delen Kvinnopsykologi och logik ang. jämställdhet och värderingar.)

Kubie, L. S. (1970). Problems of multidisciplinary conferences, research teams, and journals. Perspectives in Biology and Medicine, (Spring), 405-427.

Lasch, C. (1995). Eliternas uppror . Stockholm: SNS. (Orig. The revolt of the elites. Reviewed by Lars Fimmerstad, and Lennart Berntson in SvD, 28 March, and 6 September 1995.)

Lewenstein, B. V. (1992). The changing culture of research: Processes of knowledge transfer . Washington, D.C.: Office of Technology Assessment OTA contractor report.

Lundequist, J. (1995). Design och produktutveckling: Metoder och begrepp . Lund: Studentlitteratur.

MacIntyre, A. (1968). Marxism and Christianity . Harmondsworth: Penguin Books.

Mahoney, M. J. (1979). Psychology of the scientist: An evaluative review. Social Studies of Science, 9, 349-375.

Maslow, A. (1966). The psychology of science . New York: Harper & Row.

Mishler, E.G. (1986). Research interviewing: Context and narrative. Cambridge: Harvard University Press.

Mitroff, I., & Kilmann, R. (1978)*. Methodological approaches to social science . San Francisco: Jossey-Bass, särskilt ss. 24-31, 88-93 (on Jung, Argyris & Schön).

Moorhouse, G. (1986). Against all reason . London: Sceptre. (First published 1969 by Weidenfeld & Nicolson.)

Myrman, Y., & Kjellén, B. (1993). Casemetoden: En väg till pedagogisk förnyelse. In S. Selander (Ed.), Forskning om utbildning. Stockholm: The Council for Studies of Higher Education. (Publication 1993:3-4.)

Nisbet, R. (1971). The degradation of the academic dogma. The university in America, 1945-1970 . London: Heineman.

Palmer, R. E. (1969). Hermeneutics: Interpretation theory in Schleiermacher, Dilthey, Heidegger, and Gadamer . Evanston: Northwestern University Press.

Patton, M.Q. (1980) Qualitative evaluation methods. Beverly Hills, Calif.: Sage Publications.

Paul, R. (1982). Teaching critical thinking in the strong sense: A focus on self-deception, world views, and a dialectical mode of analysis. In A. Blair, & R. Johnson (Ed.), Information Logic .

Pera, M. (1991)*. The role and value of rhetoric in science. In M. Pera, & W. R. Shea (Eds.), Persuading science: The art of scientific rhetoric (pp. 29-54). Canton, MA: Science History Publications/USA.

Renard, K. (1989). Vetenskap och tro. Örebro: Libris.

Revans, R. W. (1982). The origins and growth of action learning . Lund: Studentlitteratur.

Rogers, C. R. (1955). Persons or science? A philosophical question. The American Psychologist, 10, 267-278.

Rosental, S. B. (1987). Pragmatic meaning and the phenomenological perspective: Some common denominators. J. of Spec. Philosophy, 1(2), 119-133.

Rothblatt, S., & Wittrock, B. (Eds.) (1993). The European and American university since 1800: Historical and sociological essays. Cambridge: Cambridge Univ. Press.

Schumacher, E. F. (1987). A guide for the perplexed . London: Sphere Books - Abacus. (161 pages)

Shapiro, M. B. (1961). The single case in fundamental clinical psychological research. British J. Med. Psychol., 34, 255-262.

Sällström, P. (1980). Mjukdata i planeringsprocessen: En diskussion kring möjligheter och svårigheter med färgplanering som exempel (Report R74:1980, ISBN 91-540-3282-2). Stockholm: Statens Råd för Byggnadsforskning. (Available as No. 6700174 from Svensk Byggtjänst, Box 7853, 103 99 Stockholm.)

Sällström, P. (1991). Tecken att tänka med: Om symbolisk notation inom musik, dans, kartografi, matematik, fysik, kemi, teknologi, arkitektur, färglära och bildkonst [Signs to think with] . Stockholm: Carlssons.

Taylor, C. (1993). Explanation and practical reason. In M. Nussbaum, & A. Sen (Ed.), The quality of life (pp. 208-231). Oxford: Clarendon Press. (On relativism. Cf. also Martha Nussbaum's Commentary, pp. 232-241, and Nussbaum's Non-relative values: An Aristotelian approach, pp. 242-269.)

Toulmin, S. (1977). From form to function: Philosophy and the history of science in the 1950s and now. Daedalus, 106(3), 143-162.

Ulanov, A. B. (1971). The feminine: In Jungian psychology and in Christian theology . Evanston, Ill.: Northwestern University Press. (341 p., om jämställdhet och värderingar.)

Williams, F., Rice, R. E., & Rogers, E. M. (1988). Research methods and the new media . New York: The Free Press.

Zukav, G. (1980). The dancing Wu Li Masters: An overview of the new physics . New York: Bantam Books. (Orig. ed. 1979.)

Kurs 3. Informatikforskningens teori och metodik

 

Adam, F., & Fitzgerald, B. (2000). The status of the IS field: historical perspective and practical orientation. Information Research, 5(4). (http://InformationR.net/ir/5-4/paper81.html accessed 23 August 2001.)

Avison, D. E., & Wood-Harper, A. T. (1991). Information systems development research: An exploration of ideas in practice. The Computer Journal, 23(2), 98-112.

Bacon, C. J., & Fitzgerald, B. (2001). A systemic framework for the field of information systems. Data Base, (Forthcoming). (Available through http://afis.ucc.ie/bfitzgerald/ accessed 23 August 2001.)

Bansler, J. (1989)*. Systems development research in Scandinavia: Three theoretical schools. Scandinavian Journal of Information Systems, 1, 3-20.

Banville, C., & Landry, M. (1989). Can the field of MIS be disciplined? Communications of the ACM, 32(1), 48ff.

Benbasat, I., & Taylor, R. N. (1982). Behavioral aspects of information processing for the design of management informaton systems. IEEE Transactions on systems, man, and cybernetics, SMC-12(4), 439-450.

Benbasat, I., Goldstein, D. K., & Mead, M. (1987). The case research strategy in studies of information systems. MIS Quarterly, (September), 369 ff.

Berztiss, A. T. (1989). An agenda for information systems research (SYSLAB Working Paper 148). The Royal Institute of Technology and University of Stockholm, Dept. of Computer and Systems Science.

Blank, J., et al. (1982). Evaluation of methods and techniques for the analysis, design and implementation of information systems . The Hague: Academic Service.

Blum, B. I. (1995). Beyond programming: To a new era of design . New York: Oxford University Press. (On activity theory.)

Boland, R. J., & Hirschheim, R. A. (Ed.) (1987)*. Critical issues in information systems research. New York: Wiley.

Bradley, G. (1989). Computers and the psychosocial work environment. London: Taylor & Francis. (Orig. Psykosocial arbetsmiljö och datorer. Stockholm: Akademilitteratur, 1986.)

Bradley, G., & Hendrick, H. W. (Ed.) (1994). Human factors in organizational design and management - IV. Amsterdam: North-Holland

Carmel, E., Whitaker, R., & George, J. (1993). Comparing transatlantic user involvement methodologies. Communications of the ACM, (June — Special issue on participatory design),

Churchman, C. W. (1971)*. The design of inquiring systems: Basic principles of systems and organization . New York: Basic Books. (Obligatorisk förkunskapskrav, se ovan.)

Churchman, C. W., & Ackoff, R. L. (1950). Purposive behavior and cybernetics. Social Forces, 29(1, October), 32-39.

Cooper, R. B. (1988). Review of management information systems research: A management support emphasis. Information Processing & Management, 24(1), 73-102.

Cotterman, W. W., & Senn, J. A. (Ed.) (1992). Challenges and strategies for research in systems development.

Dagognet, F. (1979). Mémoire pour l'avenir: Vers une méthodologie de l'informatique . Paris: Vrin.

Dahlbom, B., & Mathiassen, L. (1993). Computers in context: The philosophy and practice of systems design . Cambridge, MA & Oxford UK: NCC Blackwell.

de Raadt, J. D. (1995). Expanding the horizon of information systems design. Systems Research, 12(3), 185-199.

Dickson, G. W., Senn, J. A., & Chervany, N. L. (1977). Research in management information systems: The Minnesota experiments. Management Science, 23(9, May), 913ff.

Fripp, J. W. (1982). Problem solving styles. J. Operational Research Soc, 33, 77-80.

Galliers, R. D. (1991)*. Choosing appropriate information systems research approaches: A revised taxonomy. In H.-E. Nissen, H. K. Klein, & R. Hirschheim (Ed.), Information systems research: Contemporary approaches & emergent traditions (pp. 327-345). Amsterdam: North-Holland.

Gardiner, P. (1967)*. Irrationalism. In P. Edwards (Ed.), The encyclopedia of philosophy. Vol. 3 (pp. 213-219). New York & London: Macmillan & Collier Macmillan.

Gharajedaghi, J., & Ackoff, R. L. (1985). Toward systemic education of systems scientists. Systems Research, 2(1),

Gorry, G. A., & Scott Morton, M. S. (1971). A framework for management information systems. Sloan Management Review, (Fall), 55-70.

Gough, H. G., & Woodworth, D. W. (1960). Stylistic variations among professional research scientists. Journal of Psychology, 49, 87-98.

Hartwick, J., & Barki, H. (1994). Hypothesis testing and hypothesis generating research: An example from user participation literature. Information Systems Research, 5(4), 446-449.

Heim, M. (1987). Electric language: A philosophical study of word processing . New Haven and London: Yale University Press.

Hirschheim, R. A. (1992). Information systems epistemology: An historical perspective. In R. Galliers (Ed.), Information systems research: Issues, methods and practical guidelines (pp. 28-60). Oxford: Blackwell Scientific Publications.

Hirschheim, R., & Klein, H. K. (1989). Four paradigms of information systems development. Communications of the ACM, 32(10), 1199-1216.

Horst, P. (1941). Notes on the case study and the unique case. In P. Horst (Ed.), The prediction of personal adjustment (pp. 240-249). New York: Social Science Research Council.

Iivari, J. (1991)*. A paradigmatic analysis of contemporary schools of IS development. European J. of Information Systems, 1(4), 249-272. (With bibliography.)

Iivari, J., & Hirschheim, R. (1993). A paradigmatic analysis of four emerging information systems development approaches. Proc. of the Third Australian Conference on Information Systems, Wollongong, 5-8 October 1992 (pp. 115-137). Wollongong: Dept. of Business Systems, Univ. of Wollongong.

Ivanov, K. (1995)*. The search for a theory of hypermedia. In D. Dahlbom, F. Kammerer, F. Ljungberg, J. Stage, & C. Sorensen (Ed.), Proceedings of IRIS 18 (pp. 283-293). (Gothenburg Studies in Informatics, Report 7.) Also at http://www.informatik.umu.se/%7Ekivanov/page6.html

Ivanov, K. (1995). A subsystem in the design of informatics: Recalling an archetypal engineer. In B. Dahlbom (Ed.), The infological equation: Essays in honor of Börje Langefors (pp. 287-301). Gothenburg: Gothenburg University, Dept. of Informatics

Ivanov, K. (2001). The systems approach to design, and inquiring information systems: Scandinavian experiences and proposed research program. Information Systems Frontiers, 3(1), 7-18. (Abstract at http://www.wkap.nl/oasis.htm/324218. 1 June 2001.)

Ives, B., Hamilton, S., & Davis, G. B. (1980). A framework for research in computer based management information systems. Management Science, 26(9), 910-934. (With a bibliography of 65 entries.)

Kaplan, B., & Maxwell, J. A. (1994). Qualitative research methods for evaluating computer information systems. In J. G. Anderson, C. E. Aydin, & S. J. Jay (Ed.), Evaluating health care information systems: Methods and applications . Thousand Oaks, CA: Sage.

Keen, P. G. W. (1991)*. Relevance and rigor in information systems research: Improving quality, confidence, cohesion and impact. In H.-E. Nissen, H. K. Klein, & R. Hirschheim (Ed.), Information systems research: Contemporary approaches and emergent traditions (pp. 27-49). Amsterdam: North-Holland.

Klein, H. K., Hirschheim, R., & Nissen, H.-E. (1991). A pluralist perspective of the information systems research arena. In H.-E. Nissen, H. K. Klein, & R. Hirschheim (Ed.), Information systems research: Contemporary approaches and emergent traditions (pp. 1-20). Amsterdam: North-Holland.

Kling, R. (1980). Social analyses of computing: Theoretical perspectives in recent empirical research. Computing Surveys, 12(1, March), 61-110.

Kraemer, K. (Ed.) (1991). The information systems research challenge. Vol. 3. Survey of research methods. Boston: Harvard University Press.

Lacity, M. C., & Janson, M. A. (1994). Understanding qualitative data: A framework of text analysis methods. J. of Management Information Systems, 11(2), 137-155.

Lee, A. S. (1989). A scientific methodology for MIS case studies. MIS Quarterly, 13(1), 33-50.

Mason, R. O. (1984). Information systems technology and corporate strategy: Current research issues, and discussion. In F. W. McFarlan (Ed.), The information systems research challenge (pp. 279-308). Boston: Harvard Business School Press.

Mason, R. O. (1989). Experimentation and knowledge - Part 1: A pragmatic perspective; Part 2: MIS experiments, a pragmatic evaluation (Research reports). Edwin L. Cox School of Business, Southern Methodist University, Dallas, Texas 75275. (Cf. publication in Knowledge: Creation, Diffusion, Utilization, Vol. 10, No. 1, 3-24.)

Mason, R. O., & Mitroff, I. I. (1973). A program for research on management information systems. Management Science, 19(5, Jan.), 475-487.

McFarlan, F. W., (Ed.). (1984)*. The information systems research challenge. Boston: Harvard Business School Press.

Meadows, D. H., & Robinson, J. M. (1985)*. The electronic oracle: Computer models and social decisions . New York: Wiley.

Mowshowitz, A. (1981). On approaches to the study of social issues in computing. Communications of the ACM, 24(3), 146-155.

Mumford, E., Hirschheim, R., Fitzgerald, G., & Wood-Harper, A. T., (Eds). (1985). Research methods in information systems . Amsterdam: North Holland.

Nielsen, P. A. (1990). Approaches to appreciate information systems methodologies: A soft systems survey. Scandinavian Journal of information Systems, 2, August, 43-60.

Nilsson, K. (1990). Framväxten och utvecklingen av universitetsämnet Administrativ Databehandling: Presentation of artikelsamling for doktorandkurs (UMADP-WPIPCS-25-89). Umeå University, Inst. of Information Processing.

Nissen, H.-E. (1986). Views in 1985 on information systems research methods (LU-ADB-R:86-01). Lund University, Dept. of Information and Computer Science, & IFIP WG 8.2 TG. (With a bibliography of 110 entries.)

Nissen, H.-E., Klein, H. K., & Hirschheim, R. (Eds.) (1991)*. Information systems research: Contemporary approaches and emergent traditions. Amsterdam: North-Holland.

Olle, T. W., Hagelstein, J., Macdonald, I. G., Rolland, C., Sol, H. G., Van Assche, F. J. M., & Verrijn-Stuart, A. A. (1988). Information system methodologies: A framework for understanding . Reading and Wokingham: Addison-Wesley.

Robey, D., Smith, L. A., & Vijayasarathy, L. R. (1993). Perceptions of conflict and success in information systems development projects. J. of Management Information Systems, 10(1), 123-139.

Robey, D., & Boudreau, M.-C. (2000). Organizational consequences of information technology: Dealing with diversity in empirical research. In R. W. Zmud (Ed.), Framing the domains of IT management: Glimpsing the future through the past. Cincinnati, OH: Pinnaflex.

Straub, D. W., Ang, S., & Evaristo, R. (1994). Normative standards for IS research. DataBase, 25(1), 21-34.

Svedemar, M., Augustsson, J., Djavidirad, M., Ehn, P., Gustafsson, N., Hansson, H., Henriksson, A., Anders, J., Klintberg, J., Meggerle, T., Sandin, I., & Steen, O. (1994). Informatik som vetenskap: Kursrapport inom ramen för magisterprogram vid Inst. för Informatik, höstterminen 1993 [Informatics as science] . Lund: Lund University, Dept. of Informatics. (136 p.)

Swanson, E. B. (1976). Information system approaches: Directions for research and practice. Management Datamatics, 5(4), 155-163.

Ulrich, W. (1988). Systems thinking, systems practice, and practical philosophy: A program of research. Systems Practice, 1(2), 137-163.

Weick, K. E. (1984). Information systems technology and organization: Theoretical assumptions and research methodology selection. Discussion. In F. W. McFarlan (Ed.), The information systems research challenge (pp. 111-134). Boston: Harvard Business School Press. (Intr. by R.O. Mason, pp. 107-110.)

Woolley, R. N. (1982). Problem solving styles: A Rejoinder. J. of the Operational Research Soc., 33(6, June), 587-588.

Kurs 4. Informatikens historiska utveckling: Akademiska avhandlingar - framst nordiska(5 p)

Agrell, P. S. (1991). Systems theory for systems practice . Stockholm: Stockholm University and The Royal Institute of Technology, Dept. of Informatics and Systems Science. (Doctoral diss., TRITA-IS-5437.)

Baark, E. (1986). The context of national information systems in developing countries: India and China in a comparative perspective . Lund: Lund Univ., Research Policy Inst. (Doctoral diss.)

Boman, M. (1993). A logical specifications fo federated information systems . Stockholm: University of Stockholm, Dept. of Computer and Systems Sciences. (Doctoral diss. No. 93-019-DSV, ISSN 1101-8526.)

Brewer, G. D. (1973)**. Politicians, bureaucrats and the consultant: a critique of urban problem solving . New York: Basic Books. (Revision of doctoral diss. Mastering the complexity of urban decision: The integration of the computer. Graduate School of Yale University, 1971.)

Brüer, J.-O. (1983). Information security in a computerized office . Linköping: Linköping University, Dept. of Electrical Engineering. (Doctoral diss.)

Bubenko, J., Jr. (1973). Contributions to formal descriptions, analysis and design of data processing systems (1 vol plus Appendices) . Stockholm: Dept. of Information Processing and Computer Science. (Doctoral diss.)

Carlsson, S. A. (1993). A longitudinal study of user developed decision support systems . Lund: Lund University, Dept. of Informatics. (Doctoral diss., ISSN 0283-6387.)

Dahlbäck, N. (1992). Representations of discourse: Cognitive and computational aspects . Linköping: Univ., Dept of Computer and Information Science. (Doctoral diss.)

Edenius, M. (1996). Ett modernt dilemma: Organiserandet kring elektronisk post . Stockholm: Stockholm University, School of Business.

Ehn, P. (1988)*. Work-oriented design of computer artifacts. (Doctoral diss.) . Umeå-Stockholm: University of Umeå, Arbetslivscentrum and Almqvist & Wiksell International.

Forsgren, O. (1988)*. Samskapande datortillämpningar [Constructive computer applications] (Doctoral diss., Report UMADP-RRIPCS-3.88). University of Umeå, Inst. of Information Processing. (In Swedish. Summary in English.)

Friis, S. (1991). User controlled information systems development: Problems and possibilities towards 'Local Design Shops" . Lund: Lund University, Dept. of Information and Computer Science. (Doctoral diss, ISSN 0283-6386.)

Fristedt, D. (1995). Metoder i användning: Mot förbättring av systemutveckling genom situationell metodkunskap och metodanalys . Linköping: Univ. of Linköping, Dept. of Computer and Information Science. (Licentiate thesis No. FHS 8/95.)

Goldkuhl, G. (1980)*. Framställning och användning av informationsmodeller . Stockholm: University of Stockholm and Royal Inst. of Technology, Dept. of Information Processing. (Doctoral diss., TRITA-IBADB-4099.)

Grönlund, Å. (1994). Public computer systems, the client-organization encounter, and the societal dialogue . Umeå: Umeå University, Dept. of Informatics. (Doctoral diss.)

Göranzon, B. (1990)*. Det praktiska intellektet: Datoranvändning och yrkeskunnande . Stockholm: Carlssons. (Doctoral diss.)

Hagert, G. (1986). Logical modeling of conceptual structures: Steps towards a computational theory of reasoning . Uppsala: Uppsala University, Computing Science Dept. (Docotoral diss., ISSN 0283-359X.)

Hanseth, O. (1996). Information technology as infrastructure . Gothenburg: Gothenburg University, Dept. of Informatics. (Doctoral diss., Report 10.)

Heiskanen, A. (1994)*. Issues and factors affecting the success and failure of a student record system development process: A longitudinal investigation based on reflection-in-action . Helsinki: University of Helsinki. (Doctoral diss.)

Hellmann, R. (1989). Approaches to user-centered information systems . Turku: University of Turku, Dept. of Computer Science. (Doctoral diss.)

Helmersson, H. (1984). Kognitiva betingelser för implementering av formella planeringsmodeller: Datorbaserad skolchemaläggning med tolkning enligt Piagets genetiska epistemologi . Lund: Lund University, Dept. of Business Administration. (Doctoral diss.)

Holm, P. (1996)*. On the design and usage of information technology and the structuring of communication and work . Stockholm: Stockholm University and Royal Institute of Technology, Dept. of Computer and Systems Sciences. (Doctoral diss., Report 96-009, ISSN 1101-8526.)

Hägerfors, A. (1994). Co-learning in participative systems design: Enhancements of genuine participation by consideration of communication and group dynamics . Lund: Lund University, Dept. of Informatics. (Doctoral diss.)

Hägglund, S. (1980). Contributions to the development of methods and tools for interactive design of application software . Linköping: Linköping University, Dept. of Information and Computer Science. (Doctoral diss.)

Ivanov, K. (1972)*. Quality-control of information: On the concept of accuracy of information in data banks and in management information systems . The University of Stockholm and The Royal Institute of Technology. (Doctoral diss. Diss. Abstracts Int. 1974, Vol 35A, 3, p. 1611-A. Nat. Techn. Info. Service NTIS No. PB-219297.)

Janlert, L.-E. (1985). Studies in knowledge representation: Modeling change - the frame problem, pictures and words . Umeå: Umeå University, Dept. of Information Processing. (Doctoral diss.)

Johannessen, J.-A. (1990). Organisatorisk systemutvikling og informasjonsledelse: Organisatorisk design, informasjons- och arbeidsprosessanalyse . Stockholm: Stockholm University, Inst. för Data- och Systemvetenskap.

Johnsson, B., & Andersson, B. (1981). The human-computer interface in commercial systems: Investigations of dialogue design factors and usability with alphanumeric display terminals . Linköping: Linköping University, Dept. of Electrical Engineering. (Doctoral diss.)

Kautz, K. (1993). Evolutionary system development: Supporting the process . Oslo: Oslo University, Dept. of Informatics. (Doctoral diss., Res. Rep. No. 178, ISBN 82-7368-087-8.)

Kowalski, S. (1994). IT insecurity: A multi-disciplinary inquiry . Stockholm: Stockholm University and The Royal Institute of Technology. (Doctoral diss., Report series 94-004, ISSN 1101-8526.)

Kuutti, K. (1994)*. Information systems, cooperative work and active subjects: The activity-theoretical perspective . Oulu: University of Oulu, Dept. of Information Processing Science. (Doctoral diss. Research Papers Series A23.) Concerning activity theory.

Köhler, H. (1980). Undervisningssystemering : Ett metodologiskt bidrag till kunskapsområdet datorstödd undervisning [Contributions to the methodology for development of computer-based teaching systems ]. Stockholm: Stockholm University, Dept. of Information Processing. (Doctoral diss.)

Levén, P. (1995). Från användning till handling: Om kvalitet i ett marknadsorienterat informationssystem . Umeå: Umeå University, Dept. of Informatics. (Licentiat diss., UMADP-RRIPCS-19.94, ISSN 0282-0579.)

Lind, P. (1988). On the applicability of computerized production control in an Egyptian industry . Stockholm: The Royal Institute of Technology, Dept. of Industrial Economics and Management. (Doctoral diss., ISBN 91-7170-926-6.)

Lundequist, J. (1982). Norm och modell: Samt ytterligare begrepp inom designteorin . Stockholm: The Royal Inst. of Technology, Arkitektursektionen. (Doctroral diss.)

Lyytinen, K. (1986)*. Information systems development as social action: framework and critical implications . Jyväskylä: University of Jyväskylä, Finland, Dept. of computer science. (Doctoral diss.)

Löwgren, J. (1991)*. Knowledge-based design support and discourse management in user interface management systems . Linköping: Linköping University. (Doctoral diss.)

Magoulas, T., & Pessi, K. (1991). En studie i informationssystemarkitekturer . Gothenburg: Chalmers Inst. of Technology and Gothenburg University, Dept. of Computer Sciences. (Doctoral diss.)

Mathiassen, L. (1982)*. Systemudvikling og systemudviklingsmetode . Aarhus University, Datalogisk afdelning. (Doctoral diss., DAIMI PB-136, DUE-report No. 5, 2nd ed.)

McNerney, J. P. (1961)**. Installing and using an automatic data processing system . Boston: Harvard University, Division of Research, Graduate School of Business Administration. (Doctoral diss.)

Newkirk, R. L. (1992). A generic model of the human activity systems that engage in computer performance evaluations involving two or more vendors . San Francisco, CA: Saybrook Institute. (Doctoral diss.)

Nilsson, A. G. (1991). Anskaffning av standardsystem för att utveckla verksamheter: Utveckling och prövning av SIV-metoden 'Stardardsystem i Verksamheter' . Stockholm: The Stockholm School of Economics EFI. (Doctoral diss.)

Nilsson, P. (1990). Information quality: An analysis of quality aspects of information used in problem solving . University of Stockholm: Inst. för Data- och Systemvetenskap: (Licentiat diss.)

Nissen, H.-E. (1976)*. On interpreting services rendered by specific computer applications . Stockholm: Stockholm: The Royal Institute of Technology. (Doctoral diss.)

Näslund, T. (1992). On the role of evaluations in iterative development of managerial support systems . Linköping: Linköping University, Dept. of Computer and Information Science. (Licentiat diss.)

Olerup, A. (1982). A contextual framework for computerized information systems: An exploratory study of computerized information systems in nine manufacturing organisations with regard to technological and environmental factors . Copenhagen: NYT Nordisk Forlag Arnold Busck. (Doctoral diss., Lund University.)

Perby, M.-L. (1995)*. Konsten att bemästra en process: Om att förvalta yrkeskunnande . Stockholm: Gidlunds. (Doctoral diss.)

Ramirez, J. L. (1995)*. Skapande mening: En begreppsgenealogisk undersökning om rationalitet, vetenskap och planering. [Creative meaning: A contribution to a human-scientific theory of action] . Stockholm: NORDPLAN - Nordiska Institutet för Samhällsplanering. Address: Biblioteket, Box 1658, S-11186 Stockholm, fax +46 8 4635401. (Doctoral diss. No. 13:2. To be completed with No. 13:3, On meningens nedkomst: En studie i antropologisk tropologi. English summary in Skapande mening: Presentation av ett avhanligsarbete i humanvetenskaplig handlings- och planeringsteori 1984-1994, No. 13:1. Bibliography of about 300 entries on pp. 381-405.)

Ranerup, A. (1996). Användarmedverkan med representanter . Gothenburg: Gothenburg University, Dept. of Informatics. (Doctoral diss.)

Révay, P. (1977). RAS-handbok 113 Riktlinjer för administrativ systemutveckling i teoretisk och praktisk belysning . Stockholm: Stockholm University and The Royal Inst. of Technology. (Doctoral diss.)

Sagheb-Tehrani, M. (1993). Expert systems development: Some problems, motives and issues in an exploratory study . Lund: Lund University, Dept. of Informatics. (Doctoral diss., ISSN 0283-6387.)

Sahlin-Andersson, K. (1986). Beslutsprocessens complexitet: Att genomföra och hindra stora projekt . Umeå: Umeå University, Dept. of Business Administration. (Doctoral diss.)

Sandström, G. (1985). Towards transparent data bases: How to interpret and act on expressions mediated by computerized information systems . Lund: Studentlitteratur & Chartwell-Bratt. (Doctoral diss.)

Seipel, P. (1977). Computing law: Perspectives on a new legal discipline . Stockholm: University of Stockholm, Faculty of Law. (Doctoral diss.)

Sivertun, Å. (1993). Geographical information systems (GIS) as a tool for analysis and communication of multidimensional data . Umeå: Umeå University, Dept. of Geography. (Doctoral diss.)

Sjöberg, C. (1996). Activities, voices and arenas: Participatory design in practice . Linköping: Linköping University, Dept. of Community Medicine. (Doctoral diss. No. 439.)

Sjöberg, C. M. (1992)**. Rättsautomation: Särskilt om statsförvaltningens datorisering . Stockholm: Norstedts Juridik - Fritzes. (Doctoral diss., Univ. of Stockholm, Faculty of Law.)

Skyttner, L. (1990). Shipping and disaster: A systems approach to rescue and survival at sea . Stockholm: Univ. of Stockholm, Dept. of Informatics and Systems Science. (Doctoral diss., TRITA-IS-5157.)

Steinholtz, B., & Walden, K. (1986). Control of evolving software systems: A language-independent database approach . Stockholm: Univ. of Stockholm, Dept. of Information Processing and Computer Science. (Doctoral diss.)

Stolterman, E. (1991)*. Designarbetets dolda rationalitet: En studie av metodik och praktik inom systemutveckling [The hidden rationale of design work: A study in the methodology and practice of system development] . Umeå: Umeå University. (Doctoral diss. UMADP-RRIPCS 14.91.)

Sundgren, B. (1973). An infological approach to data bases (Doctoral dissertation). University of Stockholm, Dept. of Information Processing, & National Central Bureau of Statistics.

Sørgaard, P. (1988)*. A discussion of computer supported cooperative work (Doctoral dissertation). Aarhus University, Dept of Computer Science.

Timpka, T. (1989). Design of computer-based decision support for general practitioners: Exemplified by management of genitourinary infections . Linköping: Linköping University, Dept. of Medical Informatics, Social and Preventive Medicine, and Computer and Information Science. (Doctoral diss.)

Visala, S. (1993)**. An exploration into the rationality of argumentation in information systems research and development . Oulu: Univ. of Oulu, Dept. of Information Processing Science. (Doctoral diss., Research papers Series A 17.)

Walske, G. (1986). Beslutsmodellering: Ett angreppssätt för informationsanalys vid evolutionär utveckling av Decision Support Systems . Gothenburg: Gothenburg University, Inst. för Informationsbehandling/ADB. (Doctoral diss.)

Waltré, M. (1996). Scenario analysis: An approach to organisational learning. Stockholm: Stockholm University and Royal Institute of Technology, Dept. of Computer and Systems Sciences. (Licentiate diss., Report No. 96-027, ISSN 1101-8526.)

Whitaker, R. (1992)*. Venues for contexture: A critical analysis and enactive reformulation of group decision support systems . Umeå: Umeå University, Inst. of Information Processing. (Doctoral diss. UMADP-RRIPCS 14.92. Concerning autopoietic theory.)

Wormell, I. (1985). SAP: Improved subject retrieval for monographic publications . Lund: Lund University, Dept. of Information and Computer Science.

Kurs 5. Informatikens historiska utveckling: Teknologi, informationsteknologi, programmering, utbildning

 

Teknologi

Barrett, W. (1978). The illusion of technique . Garden City, N.Y: Anchor Press/Doubleday.

Beaune, J.-C. (1980). L'automate et ses mobiles . Paris: Flammarion.

Beaune, J.-C. (1980). La technologie introuvable: Recherche sur la définition et l'unité de la technologie à partir de quelques modèles du XVIIIe et XIXe siècles . Paris: Vrin.

Beaune, J.-C. (1988). Les spectres mécaniques: Essai sur les rélations entre la mort et les techniques . Seyssel: Champ Vallon.

Berdyaev, N. (1972). Man and machine. In Mitcham, C. & Mackey, R. (Eds.) Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York, London, The Free Press, Collier Macmillan. 203-213.

Björck, H. (1995). Teknisk idéhistoria [Technical history of ideas] . Gothenburg: Göteborgs Universitet, Idé- och Lärdomshistoria. (Attachment, by same author: Teknikens art och teknikens grad; Föreställningar om teknik, vetenskap och kultur speglade i debatten kring en teknisk doktorsgrad, 1900-1927. [Characteristics of technology and the engineer's degree: Conceptions of science, technology and culture mirrored in the debates on a doctoral engineering degree, 1900-1927]. Stockholm, 1992.)

Clark, S. B. (1980). The new social environment: Technological society. In S. B. Clark (Ed.), Man and woman in Christ: En examination of the roles of men and women in light of Scripture and the social sciences (pp. 467-506). Ann Arbor: Servant Books.

Clarke, W. N. (1972)*. Technology and man: A Christian view. In Mitcham, C. & Mackey, R. (Eds.) Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York, London, The Free Press, Collier Macmillan. 247-258.

Dessauer, F. (1972). Technology in its proper sphere. In Mitcham, C. & Mackey, R. (Eds.) Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York, London, The Free Press, Collier Macmillan. 317-334.

Dörries, M. (1992). La nature réflexive de l'expérience: Les instruments comme objets de recherche . Seminar 24 March 1992 at Centre de recherche en histoire des sciences et des techniques, La Villette, Cité des Sciences et de l'Industrie, F-75930 Paris Cedex 19, Tel. 40057552.

Florman, S. C. (1976). The existential pleasures of engineering . New York: St. Martin's Press.

Gehlen, A. (1967). L'uomo nell'era della tecnica: Problemi sociopsicologici della civiltà industriale . Milano: Sugar. (A.B.Cori, Trans. Originally published as Die Seele im technischen Zeitalter. Hamburg: Rowohlt Taschenbuch, 1957.)

Gill, E. (1972)*. Christianity and the machine age. In Mitcham, C. & Mackey, R. (Eds.) Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York, London, The Free Press, Collier Macmillan. 214-236.

Grant, G. (1972)*. Technology and empire. In Mitcham, C. & Mackey, R. (Eds.) Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York, London, The Free Press, Collier Macmillan. 187-202.

Gras, A., Joerges, B., & Scardigli, V. (Ed.) (1992). Sociologie des techniques de la vie quotidienne. Paris: Harmattan.

Gras, A., Moricot, C., Poirot-Delpech, S. L., & Scardigli, V. (1994). Faced with automation: The pilot, the controller and the engineer . Paris: Publications de la Sorbonne. (Condensed version of Face à l'automate: Le pilote, le contrôleur et l'ingenieur. Transl. by Jill Lundsten.)

Hickman, L. A. (1990). John Dewey's pragmatic technology . Bloomington: Indiana University Press.

Hood, W. F. (1972). The Aristotelian versus the Heideggerian approach to the problem of technology. Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York, London, The Free Press, Collier Macmillan. 347-363.

Hood, W. F. (1982). Dewey and technology: A phenomenological approach. Research in Philosophy and Technology, 5, 189-207.

Hopper, D. H. (1991)*. Technology, theology, and the idea of progress . Louisville, KY: Westminster/John Knox Press:

Hottois, G. (Ed.) (1988). Évaluer la technique: Aspects éthiques de la philosophie de la technique. Paris: Vrin.

Innis, H. A. (1951). The bias of communication . Toronto: Univ. of Toronto Press.

Jonas, H. (1972)*. The practical uses of theory. In Mitcham, C. & Mackey, R. (Eds.) Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York, London, The Free Press, Collier Macmillan. 335-346.

Jünger, E. (1972). Technology and the mobilization of the world through the Gestalt of the worker. In Mitcham, C. & Mackey, R. (Eds.) Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York, London, The Free Press, Collier Macmillan. 269-289.

Kallinikos, J. (1992). Digital songs: Aspects of contemporary work and life. Systems Practice, 5(4), 457-472.

Kallinikos, J. (1992). The signification of machines. Scandinavian J. of Management, 8(2), 113-132.

Kroker, A. (1984). Technology and the Canadian mind: Innis, McLuhan, Grant . Montreal: New World Perspectives Press.

Lafitte, J. (1972). Réflexions sur la science des machines . Paris: Vrin. (First ed. 1932.)

Latour, B. (1992). Aramis: Ou l'amour des techniques . Paris: Découverte.

Lewis, C. S. (1972)*. The abolition of man. In Mitcham, C. & Mackey, R. (Eds.) Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York, London, The Free Press, Collier Macmillan. 143-150.

Leydesdorff, L., & van den Besselaar, P. (1987). Squeezed between capital and technology: On participation of labour in the knowledge society. Acta Sociologica, 30(3/4), 339-353.

McDermott, J. (1969). Technology: The opiate of the intellectuals. New York Review of Books, 13(July 31), 25-35. (Cf. later book by same author.)

Mitcham, C. (Ed.) (1993). Philosophy of technology in Spanish speaking countries. Dordrecht: Kluwer. (Esp. pp. 111-120, 156-157, 289-295, 297-308.)

Mithcam, C., & Grote, J. (Ed.) (1984)**. Theology and technology: Essays in Christian analysis and exegesis. Lanham: University Press of America. (Esp. pp. 3-42, 53-119, 193-225. Bibliography of 478 entries.)

Mitcham, C. and R. Mackey (1972)*. Introduction: Technology as a philosophical problem. In Mitcham, C. & Mackey, R. (Eds.) Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York, London, The Free Press, Collier Macmillan. 1-32.

Mitcham, C. and R. Mackey, Ed. (1972)*. Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York & London, The Free Press & Collier Macmillan. (Esp. 1-32, 143-150, 171-236, 247-258, 269-363, with emphasis on pp. 143-150, 171-236, 335-346. With bibliography.)

Morin, E. (1983). L'esprit du temps . Paris: Grasset. (First ed. published 1962.).

Mowshowitz, A. (1989). On managing technological change. Technovation, 9, 623-633.

Murray, P. (1982). The Frankfurt school critique of technology. Res. in Phil. & Technology, 5, 223-248.

Musson, A. E. (1972). Science, technology and economic growth in the eighteenth century . Suffolk:

Ong, W. (1982). Orality and literacy: The technologizing of the world . London: Routledge. (Swedish trans. published by Anthropos, Gothenburg, 1990.)

Ortega y Gasset, J. (1972). Thoughts on technology. In Mitcham, C. & Mackey, R. (Eds.) Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York, London, The Free Press, Collier Macmillan. 290-316.

Petrosky, H. (1985). To engineer is human: The role of failure in successful design . New York: St. Martin's Press.

Reichardt, J. (1978). Robots: Facts, fiction and prediction . London: Thames & Hudson.

Salomon, J. J. (1992). Le destin technologique . Paris: Balland.

Sanne, C. (1995)*. Arbetets tid [Working hours in the age of work: Working time reforms and consumption in the welfare state] . Stockholm: Carlssons. (Doctoral diss. English summary and bibliography of about 300 entries, pp. 275-341.)

Schuurman, E. (1980). Technology and the future: A philosophical challenge . Toronto: Wedge. (En kristen-calvinistisk ansats.)

Séris, J. P. (1987). Machine et communication: Du théâtre des machines a la mécanique industrielle . Paris: Vrin.

Simon, Y., R. (1972). Pursuit of happiness and lust for power in technological society. In Mitcham, C. & Mackey, R. (Eds.) Philosophy and technology: Readings in the philosophical poblems of technology. New York, London, The Free Press, Collier Macmillan. 171-186.

Simondon, G. (1989). Du mode d'éxistence des objets techniques . Paris: Aubier. (First ed. 1958.)

Sinclair, G., & Tilson, W. V. (1982). The relationship of technology to engineering. Research in Philosophy and Technology, 5, 87-97.

Sundin, B. (1981). Ingenjörsvetenskapens tidevarv: Ingenjörsvetenskapsakademin, Pappersmassekontoret, Metallografiska institutet och den teknologiska forskningen i början av 1900-talet . Stockholm: Almqvist & Wiksell International. (Doctoral diss. Umeå University, Inst. för Idéhistoria.)

Teich, A. (Ed.) (1979). Technology and man's future. New York: St. Martin's Press.

Tuchel, K. (1982). Friedrich Dessauer as philosopher of technology: Notes on his dialogue with Jaspers and Heidegger. Research in Philosophy & Technology, 5, 269-280.

Verene, D. P. (1982). Technology and the ship of fools. Research in Philosophy and Technology, 5, 281-298.

Weiss, J. H. (1982). The making of technological man: The social origins of French engineering education . Cambridge: MIT Press.

Winner, L. (1977). Autonomous technology . Cambridge: MIT Press.

Woolgar, S. (1987). Reconstructing man and machine: A note on sociological critiques of cognitivism. In W. E. Bijker, T. P. Hughes, & T. J. Pinch (Ed.), The social construction of technological systems: New directions in the sociology and history of technology (pp. 311-328). Cambridge: MIT Press.

 

Informationsteknologi

Akin, W. E. (1977). Technocracy and the American dream . Berkeley: University of California Press, ss. 131-148.

Ashby, W. R. (1956). An introduction to cybernetics . London: Chapman & Hall, and University Paperbacks.

Augarten, S. N. Y., (1984). Bit by bit: An illustrated history of computers . New York: Ticknor and Fields.

Baark, E. (1986). The context of national information systems in developing countries: India and China in a comparative perspective . Lund: Lund Univ., Research Policy Inst. (Doctoral diss.)

Barrett, W. (1987). Death of the soul: Philosophical thought from Descartes to the computer . Oxford: Oxford University Press.

Beer, S. (1967). Cybernetics and management . London: The English Universities Press.

Bowers, D. M. (1977)*. The rough road to today's technology. Datamation, 23(9), 69-74.

Breton, P. (1990). La tribu informatique: Enquête sur une passion moderne . Paris: Métailié.

Breton, P., Rieu, A. M., & Tinland, F. (1990). Pour une épistemologie de l'informatique. In P. Breton, A. M. Rieu, & F. Tinland, Ta techno-science en question: Éléments pour une archéologie du XXe siècle (pp. 173-250). Seyssel: Champ-Vallon.

Brynjolfson, E. (1993). The productivity paradox of information technology. Communications of the ACM, 36(12), 67-77.

Caseau, P., & Breton, P. (Ed.) (1990). L'emprise de l'informatique. Paris: Culture Technique, No. 21, Juillet 1990.

Chapuis, A., & Droz, E. (1949). Les automates: Figures artificielles d'homme et d'animaux. Histoire et technique . Neuchatel: Éditions du Griffon.

Collen, M. F. (1994)*. The origins of informatics. J. of the American Medical Informatics Assoc., 1(2), 91-107.

Coyne, R. (1995). Designing Information Technology in the Postmodern Age : From Method to Metaphor . Cambridge: MIT Press.

Datamation . (1977). (20 years anniversary issue). Datamation, 23(9, September), 64-68, 69-74, 75-79.

Datamation. (1987) (30 years anniversary issue?)

Docherty, P., Werngren, C., & Widman, A. (1984). Forskning om informationsteknologins användning inom företag och myndigheter . Stockholm: Ekonomiska Forskningsinstitutet vid Handelshögskolan.

DPMA. (1990). Information systems: The DPMA model curriculum for a four year undergraduate degree . Washington: Data Processing Management Association. (With bibliography of curricula in ACM and DPMA information sciences.)

Evans, C. (1981). The making of the micro. New York: Van Nostrand Reinhold.

Fores, M. (1982). Technical change and the "technology" myth. The Scandinavian Economic History Review, 30(3), 167-188.

Forester, T. (Ed.) (1989)*. Computers in the human context: Information technology, productivity, and people. Cambridge: MIT Press.

Friedman, A. L. (1989). Computer systems development: History, organization and implementation . New York: Wiley.

Gorn, S. (1963). The computer and information sciences: A basic discipline. SIAM Review, 5, 150-155.

Grosch, H. R. J. (1977)*. The way it was: 1957. Datamation, 23(9, September), 75-79.

Haynes, P. (1994)*. The computer industry. The Economist, (September 17th), supplement 1-22.

Heilemann, J. (1994). Television: What if they're right? In its brief, television has changed the world. Now television itself if about to change. The Economist, (February 12th), 52 supplement.

Heintz, L. (1992). Consequences of new electronic communications technologies for knowledge transfer in science: Policy implications . Washington, D.C.: Congress of the United States. Office of Technology Assessment OTA contractor report.

IEEE. (1966)*. Special issue: 50 years of computing. IEEE Annals of the History of Computing, 18(2), 3-76.

Ivanov, K. (1984). Systemutveckling och ADB-ämnets utveckling. In G. Goldkuhl (Ed.), Systemutveckling, av vem, för vem och hur? (Report No. K4/84) . Stockholm: Arbetarskyddsfonden. (Also as report LiU-IDA-R-84-1, University of Linköping, Dept. of Computer and Information Science.)

Kay, A. (1984). Computer software. Scientific American, 251(3), 53-59.

Kidder, T. (1982). The soul of a new machine. Harmondsworth, Middlesex: Penguin.

Kling, R. (1993). Broadening computer science. Communications of the ACM, 36(2, February), 15-17.

Kraft, P. (1977). Programmers and managers: The routinization of computer programming in the United States. New York: Springer Verlag.

Lyon, D. (1990). Assessing the information society concept: New technology, social change, and social theory. In S. Griffioen, & J. Verhoogt (Ed.), Norm and context in the social sciences (pp. 183-199). Lanham, NY & London: University Press of America. (Cf. Arthur Zijlstra, Response to David Lyon's assessment of the information society concept. Same publication, pp. 199-205.)

Manasian, D. (1993)*. The computer industry - Survey. The Economist, (February 27th)

McCorduck, P. (1979). Machines who think: A personal inquiry into the history and prospects of artificial intelligence . San Francisco: Freeman.

McKenney, J. L. (1995). Waves of change: Business evolution through information technology . Boston: Harvard Business School Press. (Authored with Duncan C. Copeland and Richard O. Mason.) (Pages 1-40)

McNerney, J. P. (1961). Installing and using an automatic data processing system . Boston: Harvard University, Division of Research, Graduate School of Business Administration.

Meyrowitz, J. (1986). No sense of place: The impact of electronic media on social behavior . New York:

Minsky, M. (1970). Form and content in computer science. J. of the ACM, 17(2, April).

Naur, P. (1992). Computing: A human activity . New York: Addison-Wesley.

Nilsson, K. (1990). Framväxten och utvecklingen av universitetsämnet Administrativ Databehandling: Presentation of artikelsamling for doktorandkurs (UMADP-WPIPCS-25-89). Umeå University, Inst. of Information Processing.

Olle, T. W., H.J., S., & Verrijn-Stuart, A. A. (1986). Information system design methodologies: Improving the practice. Amsterdam: North Holland.

Olle, T. W., Sol, H. G., & Tully, C. J., (Eds.) (1983). Information systems methodologies: A feature analysis. Amsterdam: North Holland.

Olle, T. W., Sol, H. G., & Verrijn-Stuart, A. A., (Eds.) (1982). Information systems design methodologies: A comparative review. Amsterdam: North Holland.

Orchard-Hays, W. (1961). The evolution of programming systems. Proc. of the IRE, 49(1, January), 283-295.

Prescott, M. B. (1995). Diffusion of innovation theory: Borrowings, extensions, and modifications from IT researchers. Data Base Advances, 26(2 & 3, May/August), 16-19. (Introduction to a double issue on Diffusion of Technological Innovation.)

Pugh, E. W. (1995). Building IBM: Shaping an industry and its technology . Cambridge, Mass.: MIT Press.

Pylyshyn, Z. W., (Ed.) (1970). Perspectives on the computer revolution. Englewood Cliffs: Prentice-Hall.

Randell, B., (Ed.) (1973). The origins of digital computers: Selected papers. Berlin: Springer Verlag.

Rheingold, H. (1985). Tools for thought: The people and the ideas behind the next computer revolution. New York: Simon & Schuster.

Schneider, W. (Ed.) (1982). Forskning om dateknikens användning: Förslag till ett samlat forksningsprogram. Stockholm: Forskningsrådsnämnden. (Rapport 82:16.)

Scientific American. (1966). (Issue on information). Scientific American, 215(3, September), Esp. pp. 112-159, 176-205, 246-260.

Scientific American. (1982). (Issue on the mechanization of work). Scientific American, 247(3 - September), Esp. pp. 162-179, 210-229.

Sinclair, G. (1980). Do we know what "technology" means? Technology and Society IEEE, 8(4), 1, 6-8.

Solomonides, T., & Levidow, L. (Eds.) (1985). Compulsive technology: Computers as culture. London: Free Association Books.

Solomonoff. (1966). Some recent work in artificial intelligence. Proc. of the IEEE, 54(12), 1687-1697.

Strachey, C. (1966). Systems analysis and programming. Scientific American, 215(3, September), 112-127.

Wasserman, A. I., & Gutz, S. (1982). The future of programming. Comm. of the ACM, 25(3, March), 196-206.

Wegner, P. (1982). Reflections on capital intensive software technology. ACM-SIGSOFT Software Engineering Notes, 7(4, Oct.), 24-33.

Wiener, N. (1960). Some moral and technical consequences of automation. Science, 131(May 6th), 1355.

Wiener, N. (1961). Cybernetics: Or control and communication in the animal and the machine . New York: MIT Press & Wiley.

Zemanek, H. (1971). "Was ist Informatik?" Elektron. Rechenanlagen 13(4, Aug.), 157-171.

 

Programmering

Balzer, R., Cheatham, T. E., & Green, C. (1982). Software technology in the 1990's: Using a new paradigm. Computer, 16(11, November), 39-45.

Baron, N. S. (1986). Computer languages: A guide for the perplexed. New York: Anchor Press.

Bauer, F. L., & Samelson, K. (1960). The problem of a common language, especially for scientific numeral work. In UNESCO (Eds.), Information processing. Proceedings of the Int. Conf. on Information Processing in Paris, 15-20 June 1959 (pp. 120-125). London-München: Butterworths-Oldenbourg.

Blum, B. I. (1994). A taxonomy of software development methods. Communications of the ACM, 37(11), 82-94.

Crozier, M., Glass, D., Hughes, J. G., Johnston, W., & McChesney, I. (1989). Critical analysis of tools for computer-aided software engineering. Information and Software Technology, 31(9), 486-496.

Dijkstra, E. W. (1976). A discipline of programming . Englewood Cliffs: Prentice-Hall.

Floyd, C. (1987). Outline of a paradigm change in software engineering. In G. Bjerknes, P. Ehn, & M. Kyng (Ed.), Computers and democracy: A Scandinavian challenge . Aldershot: Avebury.

Gorn, S. (1960). On common symbolic language for computers. In Information processing. In UNESCO (Eds.), Information processing. Proc. of the international conference on information processing in Paris, 15-20 June 1959 (pp. 117-120). London and München: Butterworths and Oldenbourg.

Kraft, P. (1977)*. Programmers and managers: The routinization of computer programming in the United States . New York: Springer Verlag.

Lammers, S. (1988). De stora programmerarna . Stockholm: Columna. (Orig. Programmers at work. Redmond, Wash.: Microsoft Press, 1986.)

Linthicum, D. S. (1995). The end of programming. Byte, (June), 69-72.

Mayoh, B. H. (1984). Comparative semantics of programming (DAIMI PB-173, ISSN 0105-8517). Aarhus University, Dept of Computer Science.

Newell, A., & Simon, H. A. (1981). Computer science as empirical inquiry. In J. Haugeland (Eds.), Mind design: Philosophy, psychology, artificial intelligence Montgomery, Vermont: Bradford Books.

Orchard-Hays, W. (1961)*. The evolution of programming systems. Proc. of the IRE, 49(1, January), 283-295.

Owen, K. (1983). The art and science of programming: IFIP's community of experts tackle key problem areas. Algol Bulletin (ISSN 0084-6198)(December 1983, No.50).

Parnas, D. L., & Clements, P. C. (1986)*. A rational design process: How and why to fake it. IEEE Trans.on Software Engineering, SE-12(2, Feb.), 251-257.

Poyen, J., & Vauquois, B. (1960). Suggestions for a universal language. In Information processing. Proceedings of the UNESCO Int. Conf. on Information Processing in Paris, 15-20 June 1959 (pp. 132-138). London and München: Buttertworths and Oldenbourg.

Strachey, C. (1966)*. Systems analysis and programming. Scientific American, 215(3, September), 112-127.

Wasserman, A. I., & Gutz, S. (1982)*. The future of programming. Comm. of the ACM, 25(3, March), 196-206. (With a bibliography of 50 entries.)

Winograd, T. (1979). Beyond programming languages. Comm. of the ACM, 22(7, July), 391-401. (With bibliography of 58 entries.)

Winograd, T. (Ed.) (1996). Bringing design to software. New York: ACM Press Books. (Cf. Steve Apiki's review in Byte, May 1996, p. 41.)

 

Utbildning

(Multiple authors). (1991). Education and computing, 1/2, (Published by Elsevier Science Publisher.)

Buckingham, R. A., Hirschheim, R. A., Land, F. F., & Tully, C. J. (Ed.) (1987)*. Information systems education: Recommendation and implementation. Cambridge: Cambridge Univ. Press.

Computer science curriculum. (1964). Comm. of the ACM, 7(4,April), 205-230. (Education issue, with papers assembled by the ACM Education Committee.)

Denning, P. J. (1992). Educating a new engineer. Communications of the ACM, 35(12, December), 83-97.

Denning, P. J., Comer, D. E., Gries, D., Mulder, M. C., Tucker, A., Turner, A. J., & Young, P. R. (1989). Computing as a discipline. Communications of the ACM, 32(1, January), 9 ff.

Forsythe, G. (1967)*. A university's educational program in computer science. Comm. of the ACM, 10(1, Jan.), 3-11.

Forsythe, G. E. (1970)*. Educational implications of the computer revolution. In Z. W. Pylyshyn (Ed.), Perspectives on the computer revolution (pp. 378-389). Englewood Cliffs: Prentice-Hall.

GAD. (1993). GAD: Graduate assistantship directory in the computer sciences 1992-1993 . Baltimore: ACM Order Dept, P.O. Box 64145, Baltimore, MD 21264, USA. (Cf. also CACM Vol. 32, No. 12, 1989.)

Gharajedaghi, J., & Ackoff, R. L. (1985). Toward systemic education of systems scientists. Systems Research, 2(1),

Gorn, S. (1964). Mechanical languages: A course specification. Comm. of the ACM, 7(4, april), 219-222.

IDS. (1992). Directory of management information systems faculties in the United States and Canada . Minneapolis/St. Paul: Information and Decision Sciences Dept., Curtis L. Carlson School of Management, Univ. of Minnesota. (Published yearly.)

Information systems-curriculum recommendations of the 80's. (1982)*.Undergraduate and graduate programs; A report of the ACM Curriculum Committee on Information Systems. Comm. of the ACM, 24(11, Nov.), 781-805. (J.F.Nunamaker, J.D.Couger, & G.B.Davis. Eds.)

Ivanov, K. (1984). Mot ett ingenjörsvetenskapligt universitet: Några tankeställare inför universitetets samarbete med intressenter på data-området (Report LiU-IDA-R-84-2). University of Linköping, Dept of Computer and Information Science. (Revised excerpt by same author in "Universitetets bidrag till näringslivets och förvaltningens samhällsnytta". In C. Knuthammar, & E. Pålsson (Ed.), Vetenskap och vett: Till frågan om universitetets roll (pp. 52-62). Linköping: University of Linköping. ISBN 91-7372-925-6. With a bibliography of 95 entries - pp. 124-127).

Ives, B., Hamilton, S., & Davis, G. B. (1980). A framework for research in computer based management information systems. Management Science, 26(9), 910-934. (With a bibliography of 65 entries.)

Parnas, D. L. (1989)*. Education for computing professionals (Technical Report 89-247, ISSN 0836-0227). Dept. of Computing and Information Science, Queen's University, Kingston, Ontario K7L 3N6. (Author c/o "burns@windfall.eng.mcmaster.ca", Fax +1 905 5212922)

Rolf, B., Ekstedt, E., & Barnett, R. (1993). Kvalitet och kunskapsprocess i högre utbildning . Nora, Sweden: Nya Doxa, särskilt ss. 56-73, 93-115, 145-163.

Stolterman, E. (1992)*. Liten betraktelse över vår utbildning i ett internationellt perspektiv . Umeå: Umeå University, Inst. of Information Processing — Dept. of Informatics. (Presenterad vid den nationella systemvetenskapliga linjernas SVL-konferensen i Umeå—Hällnäs den 7-8 oktober 1993.)

Turner, A. J., & et al. (1991). Computing curricula 1991. Communications of the ACM, 34(6, June), 69-84.

Kurs 6. Informatikens historiska utveckling: Modervetenskaper. Statistik, Matematik, Logik, Ekonomi, Psykologi, Management-Organisation-Aministration-Psykosociala aspekter inklusive jämställdhet

 

Statistik

Churchman, C. W. (1971)*. The design of inquiring systems: Basic principles of systems and organization . New York: Basic Books. (Chap. 5)

David, F. N. (1962). Games, gods and gambling: The origins and history of probability and statistical ideas from the earliest times to the Newtonian era . London: Charles Griffin.

Dunn, E. S., Jr. (1974). Social information processing and statistical systems: Change and reform . New York: Wiley.

Frängsmyr, T., Heilbron, J. L., & Rider, R. E. (Eds.) (1990). The quantifying spirit in the 18th century. Berkeley: Univ. of California Press.

Johannisson, K. (1988). Det mätbara samhället: Statistik och samhällsdröm i 1700-talets Europa . Stockholm: Norstedts.

Kac, M. (1974). Statistics and its history. In M. Kac, G. C. Rota, & J. Schwartz T. (Ed.), Discrete thoughts: Essays on mathematics, science, and philosophy (pp. 37-48; see also 27-36). Boston: Birkhäuser.

Meitzen, A. (1891)*. History, theory and technique of statistics . Philadelphia: The American Academy of Political and Social Science. (R.P.Falkner, Trans. Originally published as Geschichte, Theorie und Technik der Statistik, 2nd ed. Stuttgart, 1886.)

Mitroff, I. I., Mason, R. O., & Barabba, V. P. (1983). The 1980 census: Policymaking and turbulence .

Pawlas, A. (1991). Statistik und Ethik: Zur Problematik der Integration statistischer Ausagen in der Ethik, dargestellt an der Sozial- und Wirtschaftsethik Alexander von Oettingens . Frankfurt am Main: Peter Lang.

Porter, T. M. (1986). The rise of statistical thinking 1820-1900 . Princeton: Princeton University Press.

Sjöström, O. (1980). Svensk samhällsstatistik: Etik, policy och planering . Stockholm: Akademilitteratur.

Sjöström, O. (1993). Statistik, praxis och bildning: Perspektiv på utbildning . Uppsala: Uppsala Universitet, Filosofiska Institutionen.

Wilson, W. R., & Miller, H. (1964). A note on the inconclusiveness of accepting the null hypothesis. Psychological Review, 1(3), 238-242. (Also reprinted in Badia, P., et al. Research Problems in Psychology, Reading, Mass.: Addison-Wesley, 1970.)

Östberg, G. (1981). Vad betyder 10-8: En studie av innebörden av mycket låga siffror för sannolikheten för tankbrott (Research report). Lund Institute of Technology, Dept. of Engineering Materials.

 

Matematik

Bochner, S. (1973)*. Mathematics in cultural history. Dictionary of the History of Ideas (pp. 177-185).

Browder, F. E. (1976). The relevance of mathematics. American Mathematical Monthly, 83, 249-254.

Cajori, F. (1929). A history of mathematical notations . Chicago: The Open Court Publishing Co.

Churchman, C. W. (1971)*. The design of inquiring systems: Basic principles of systems and organization . New York: Basic Books. (Chap. 2)

Davis, P. J., & Hersh, R. (1981)*. The mathematical experience . Boston: Birkhäuser.

Davis, P. J., & Hersh, R. (1986). Descartes' dream: The world according to mathematics. New York and London: Harcourt Brace Jovanovich, and Penguin Books.

Ingelstam, L. (1970). Matematiken som kulturfara. Intermediair, (17 April & 1 May),

Kline, M. (1954). Mathematics in Western Culture . London: Allen & Unwin. (Also Penguin Books, 1987.)

Mathematics [-as a calculatory science -foundations of -history of]. (1974). Article on -. New Encyclopaedia Britannica (pp. 671-696, 630-639, 639-671, Vol.11). Chicago: Benton Publisher.

Rényi, A. (1973). Dialoger om matematik . Stockholm: Biblioteksförlaget. (L. Örnfeldt, Trans. from German ed. Originally published, Budapest, 1973.)

Schwartz, J. T. (1962)*. The pernicious influence of mathematics on science. In E. Nagel, P. Suppes, & A. Tarski (Ed.), Logic, methodology and philosophy of science (Proc. of the 1960 International Congress) (pp. 356-360). (Also in Kac, M., et al. Discrete thoughts: Essays in mathematics, science, and philosophy, Boston: Birkhäuser, 1986, pp. 19-26.)

Shannon, C. E. , & Weaver, W. (1949/1964). The mathematical theory of communication . Urbana: The University of Illinois Press.

Strong, E. W. (1957). Newton's "mathematical way". In P. P. Wiener, & A. Noland (Ed.), Roots of scientific thought (pp. 412ff.). New York: Basic Books.

Truesdell, C. (1984)*. The computer: Ruin of science and threat to mankind. In C. Truesdell (Ed.), An idiot's fugitive essays on science (pp. 594-631). Berlin: Springer Verlag.

Wilder, R. L. (1973)*. Mathematical rigor (relativity of standards of-). In P. P. Wiener (Ed.), Dictionary of the history of ideas: Studies of selected pivotal ideas (pp. 170-177). New York: Scribner's.

 

Logik

Frege, G. (1956). The thought: A logical inquiry. Mind, 65(259), 289-311. (Originally published, 1918-1919.)

Jourdain, P. E. B. (1917). The function of symbolism in mathematical logic. Scientia, 21, 1-12.

Kneale, W. C., & Kneale, M. (1965). The development of logic . Oxford: Clarendon.

Korfhage, R. R. (1964). Logic of the computer sciences. Comm. of the ACM, 7(4, April), 216-218. (Cf. the "critique" by H.Wang in same issue of the journal.)

Logic. (1911). [Article on: The Problems of-, and History of-]. Encyclopaedia Britannica (pp. 879-918). Cambridge: Cambridge University Press.

Logic. (1967). [Articles on: modern-, and traditional-]. In P. Edwards (Ed.), Encyclopedia of philosophy (Vol.5), 1967, pp.. (pp. 13-45). New York: Macmillan.

Logic. (1974). [Articles on applied-, formal-, history of-, modern-, philosophy of-, traditional-]. New encyclopaedia Britannica, Macropaedia . (!5th ed., vol.11.)

Logic Machines. (1967). [Article on-]. In P. Edwards (Ed.), Encyclopedia of philosophy . New York: Macmillan.

McKinsey, J. C. C. (1940). Postulates for the calculus of binary relations. Journal ov Symbolic Logic, 5(3, Sept.), 85-97.

Myhill, J. (1952). Some philosophical implications of mathematical logic. The Review of Metaphysics, 6(2, Dec.), 165-198.

Nyman, A. (1917)*. Psykologism mot logism: Brytningar och strömningar inom den modärna logiken . Stockholm: Albert Bonnier.

Rota, G. C. (1986). Husserl and the reform of logic. In M. Kac, G. C. Rota, & J. Schwartz T. (Ed.), Discrete thoughts: Essays on mathematics, science, and philosophy (pp. 167-173). Boston: Birkhäuser. (Orig. published 1975.)

Schiller, F. C. S. (1912)*. Formal logic: A scientific and social problem . London: Macmillan.

Schuon, F. (1975). Logic and transcendence . New York: Harper & Row. (French orig.: Logique et transcendance, translated by Peter N. Townsend.)

Shannon, C. E. (1938)*. A symbolic analysis of relay and switching circuits. AIEE J. of the American Institute of Electrical Engineers Transactions, 57, 713-723.

Sigwart, C. (1895). Logic - (2 Vols) (2nd ed.). New York: Macmillan. (H. Dendy, Trans. Originally published, Tübingen, 1873, 1878.)

Systems. (1967). [Article on formal systems]. In P. Edwards (Ed.), Encyclopedia of philosophy (Vol.7) (pp. 61-74). New York: Macmillan.

Veatch, H. (1969)*. Two logics: The conflict between classical and neo-analytic philosophy . Evanston, Ill.: Northwestern University Press:

 

Ekonomi

Brunsson, N. (Ed.) (1982)*. Företagsekonomi: Sanning eller moral? Om det normativa i företagsekonomisk idéutveckling. Lund: Studentlitteratur.

Brunsson, N. (Ed.) (1986). Politik och ekonomi. Lund: Doxa.

Brunsson, N. (1985). The irrational organization . New York: Wiley.

Budd, C. J. (1979). Prelude in economics . Hoathly Hill, West Sussex: Juhanus Academy of Sociology and Economics.

Böhler, E. (1970)*. Conscience in economic life. In H. Zbinden et al (Ed.), Conscience (pp. 43-77). Evanston: Northwestern University Press.

Churchman, C. W., & Ackoff, R. L. (1955)*. Operational accounting and operations research. Journal of Accountancy, (February), 33-39.

Churchman, C.W. (1961) Prediction and optimal decision. New York: Wiley. (Särskilt kap. 12-13)

Coughlin, R. (Ed.) (1991). Morality, rationality and efficiency: Perspectives on socio-economics. New York: Sharpe.

Etzioni, A. (1988). The moral dimension: Toward a new economics . New York and London: Free Press & Collier Macmillan.

Grassman, S. (1985). Det plundrade folkhemmet . Stockholm: Årstidernas Förlag.

Guillet de Monthoux, P. (1981). Doktor Kant och den oekonomiska rationaliseringen. Om det normativas betydelse för företagens, industrins och teknologins ekonomi . Gothenburg: Korpen. (German trans.: Vulgärkantianische Unternehmenlehre. München: Leudemann, 1981.)

Guillet de Monthoux, P. (1983). Läran om företaget. Från Quesnay till Keynes . Stockholm: Norstedts.

Guillet de Monthoux, P. (1993). Det sublimas konstnärliga ledning: Estetik, konst och företag. [The artistic management of the sublime: Aesthetics, art, and business.] . Stockholm: Nerenius & Santérus.

Gustafsson, C. (1988)*. Om företag, moral och handling . Lund: Studentlitteratur.

Hayek, F. A. (1967). Studies in philosophy, politics and economics . London: Routledge & Kegan Paul.

Jacobs, J. (1992). Systems of survival: A dialogue on the moral foundations of commerce and politics . New York: Random House.

Liedman, S.-E., & Persson, M. (1992). The visible hand: Anders Berch and the University of Uppsala chair in economics. Scandinavian J. of Economics, 94,

Littleton, A. C. (1981). Accounting evolution to 1900 . Alabama: University of Alabama Press. (Reprint of original publication, 1933.)

Lux, K. (1990)*. Adam Smith's mistake: How a moral philosopher invented economics and ended morality . Boston: Shambhala.

McKenney, J. L. (1995). Waves of change: Business evolution through information technology . Boston: Harvard Business School Press. (Authored with Duncan C. Copeland and Richard O. Mason.)

Morgenstern, O. (1963)*. On the accuracy of economic observations (2nd ed.). Princeton: Princeton University Press. (1st ed. 1950.)

Murray, M. (1989). Ekonomi, moral och politik. Tiden, (6-7),

Robbins, L. (1937). An essay on the nature and significance of economic science . London:

Sanne, C. (1995)*. Arbetets tid [Working hours in the age of work: Working time reforms and consumption in the welfare state] . Stockholm: Carlssons. (Doctoral diss. English summary and bibliography of about 300 entries, pp. 275-341.)

Schumacher, E. F. (1989). Small is beautiful: Economics as if people mattered. London: Sphere Books - Abacus. (161 pages. Första uppl. 1973.)

Sen, A. (1987). On ethics and economics . Oxford: Basil & Blackwell.

Spengler, O. (1981-1983/1918)*. The decline of the West - (Vol. 2) . New York: A. Knopf. (C.F.Atkinson, Trans. Originally published, 1918. German ed. in München: Deutscher Taschenbuch, 1983.) (Chaps. 13-14)

The Economist. (1996). The economics of the Internet. The Economist, (October 19th), 21-24. (Cf. same issue "Why the net should grow up", p. 15; Letters on "Cybernomics" in November 16th, pp. 6-8; "Electronic conflicts of interest" in January 18th 1997.)

Wandén, S. (1986)*. Ekonomi i filosofisk belysning . Stockholm: Norstedts.

 

Psykologi

Attneave, F. (1959). Applications of information theory to psychology . New York: Holt, Rinehart, and Winston.

Borneman, E., (Ed.). (1976). The psychoanalysis of money . New York: Urizen Books. (Original : Die psychoanalyse des Geldes. Frankfurt: Suhrkamp Verlag, 1973. With bibliography on the origin and history of money and psychological writings on the history of money.)

Braithwaite, R. B., Russell, B., & Waismann, F. (1938). Symposium: The relevance of psychology to logic. Action, perception and measurement (pp. 19-68). London: Harrison and Sons.

Bruner, J. S., Goodnow, J. J., & Austin, G. A. (1956). A study of thinking. . New York: Wiley.

Dukes, W. F. (1965). N=1. Psychological Bulletin, 64(1), 74-79. (Reprinted in Badia, P. et al. Research problems in psychology, Reading, Mass.: Addison-Wesley, 1970.)

Fitts, P. M., & Poser, M. I. (1973). Human performance . London: Prentice-Hall International.

Gagné, R. M., (Ed.). (1962). Psychological principles in system development . New York: Holt, Rinehart and Winston.

Gardiner, M., & Christie, B. (1987). Applying cognitive psychology to user-interface design. Chichester: Wiley.

Hallmark, J. P. (1991). Potenta pengar: Jung, känslor och myter . Stockholm: Akademeja.

Hilgard, E. R. (1962). The scientific status of psychoanalysis. In E. Nagel et al. (Ed.), Logic, methodology and philosophy of science (Proc. of the 1960 international congress) (pp. 375-390). Stanford: Stanford University Press.

Holt, R. R. (1958). Clinical and statistical prediction: A reformulation of some data. J. of Abnormal Social Psychology, 56(1), 1-12.

Homan, P. (1969). Psychology and hermeneutics: Jung's contribution. Zygon, 4, 333-355.

Jung, C. G. (1953-1979). Two kinds of thinking. In Collected Works - CW (Vol. 5, Symbols of Transformation, §§4-38, and 113) . Princeton: Princeton University Press. (R.F.C. Hull et al., Trans.)

Klauber, J. (1968). On the dual use of historical and scientific methods in psychoanalysis. Int. J. of Psycho-Analysis, 49, 80-88.

Klein, D. B. (1932). Scientific understanding in psychology. Psychological Review, 39, 552-569.

Kuo, Y. Y. (1976). Chinese dialectical thought and character. In J. F. Rychlak (Ed.), Dialectic: Humanistic rationale for behavior and development (pp. 72-86). Basel: S. Karger.

Lewin, K. (1931). The conflict between Aristotelian and Galileian modes of thought in contemporary psychology. J. of General Psychology, 5, 141-177.

Lifton, R. J. (1971). Protean man. Arch. Gen. Psychiatry, 24(April), 298-304.

Lykken, D. T. (1968). Statistical significance in psychological research. Psychological Bulletin, 70(3), 151-159. (Also reprinted in Badia, et. al., Research problems in psychology, Reading: Addison-Wesley, 1970.)

Macnamara, T. (1986). A border dispute: The place of logic in psychology . Cambridge: MIT Press.

Mahoney, M. J. (1979). Psychology of the scientist: An evaluative review. Social Studies of Science, 9, 349-375.

McGuigan, F. J. (1963). The experimenter: A neglected stimulus object. Psychological Bulletin, 60, 421-428. (Also reprinted in Badia, P. et al. Research problems in psychology. Reading, Mass.: Addison-Wesley, 1970.)

Meehl, P. E. (1954). Clinical versus statistical prediction: A theoretical analysis and a review of the evidence . Minneapolis: University of Minnesota Press.

Moles, A. (1966). Information theory and aesthetic perception . Urbana, Ill.: Illinois University Press. (J.E.Cohen, Trans. French original published in Paris: Flammarion, 1958.)

Nyman, A. (1917)*. Psykologism mot logism: Brytningar och strömningar inom den modärna logiken . Stockholm: Albert Bonnier.

Portmann, A. (1954). Biology and the phenomenon of the spiritual. In E. Buonaiuti, & et al. (Ed.), Spirit and nature. Papers from the Eranos Yearbooks (pp. 342-370). New York: Pantheon Books (Bollingen Series 30.1).

Psychologism. (1967). [Article on-]. In P. Edwards (Ed.), Encyclopedia of philosophy . New York: Macmillan.

Riegel, K. F. (1973). Dialectical operations: The final period of cognitive development. Human Development, 16, 346-370. (Cf. Dialectical operations of cognitive development. In Rychlak, ed., Dialectic, Basel: Karger, 1976, pp.60-71.)

Riegel, K. F. (1979). Foundations of dialectical psychology . New York: Academic Press.

Rogers, C. R. (1955). Persons or science? A philosophical question. The American Psychologist, 10, 267-278.

Rychlak, J. F. (1977)*. The psychology of rigorous humanism . New York: Wiley.

Thomson, R. (1972 eller senare upplaga). Psykologins historia . Lund: Tema/Gleerup. (Denna upplaga, ss 7-92, 97-125, 153-161, 297-324)

Turkle, S. (1984). The second self: Computers and the human spirit . New York: Simon & Schuster.

Waelder, R. (1962). Review of the book by S.Hook (Ed.) Psychoanalysis, scientific method, and philosophy. New York: New York University Press, 1959. J. Amer. Psych. Ass., 19, 617-637.

 

Management-Organisation-Administration-Psykosociala aspekter inklusive jämställdhet

 

Argyris, C. (1991). Teaching smart people: How to learn. Harvard Business Review, 69(3), 99-109.

Beckman, S. (Ed.) (1990). Teknokrati, arbete, makt. Stockholm: Carlssons. (Beckmans bidrag "Ingenjörernas makt".)

Boisot, M. H. (Ed.) (1995). Information space : a framework for learning in organizations, institutions, and culture. London & New York: Routledge.

Boorstin, D. J. (1994). A conscience-racked nation. The Economist, (September 11th Anniversary Supplement), 27-31. (Om jämställdhet)

Cleveland, H. (1985). The knowledge executive: Leadership in an information society . New York: Truman Talley Books - E. P. Dutton:

Farmer, R. N., Richman, B. M., & Ryan, W. G. (1966). Incidents in applying management theory . Belmont, CA: Wadsworth.

Franz, C. R., & Robey, D. (1984). An investigation of user-led system design: Rational and political perspectives. Communications of the ACM, 27(12), 1202-1209.

Gabarro, J. J., & Kotter, J. P. (1979). Managing your boss. Harvard Business Review, (Unidentified issue), (HBR Classic reprint No. 80104. Obtainable from HBR, Soldiers Field, Boston, MA 02163.) (Om jämställdhet)

Gross, B. M. (1969). The new systems budgeting. Public Administration Review, (March-April), 113-137.

Hirschheim, R., & Newman, M. (1988)*. Information systems and user resistance: Theory and practice. The Computer Journal, 31(5), 1-11.

Ivanov, K. (1986)*. Systemutveckling och rättssäkerhet : Om statsförvaltningens datorisering och de långsiktiga konsekvenserna för enskilda och företag [Systems development and rule of law] . Stockholm: SAF:s Förlag.

Keen, P. (1981). Information systems and organizational change. Communications of the ACM, 24(1), 24-33.

Kernberg, O. (1980)*. Internal world and external reality: Object relations theory applied . New York: Jason Aronson. (See esp. part III, pp. 211-273. Swedish trans.: Inre värld och yttre verklighet: Tillämpad objektrelationsteori. Stockholm: Natur och Kultur, 1986.) (Om grupporganisation och psykosocial jämställdhet.)

Kling, R. (1992). Behind the terminal: The critical role of computing infrastructure in effective information systems' development and use. In W. Cotterman, & J. Senn (Ed.), Systems analysis and design: A research perspective . London: Wiley.

Kling, R., & Jewett, T. (1994). The social design of worklife with computers and networks: An open natural systems perspective. In M. Yovits (Ed.), Advances in Computers, vol. 39 (pp. 239-293). Orlando: Academic Press.

Markus, M. L. (1983)*. Power, politics, and MIS implementation. Communications of the ACM, 26(6), 430-444.

Markus, M. L. (1984). Systems in organizations: Bugs and features . Boston: Pitman.

Markus, M. L., & Björn-Andersen, N. (1987). Power over users: Its exercise by systems professionals. Communications of the ACM, 30(6, June), 498-504.

Nybom, T., & Torstendahl, R. (Ed.) (1989). Byråkratisering och maktfördelning. Lund: Studentlitteratur. (Torstendahls bidrag om teknologi och ingenjörer i samhällsutvecklingen)

Pettigrew, A. (1973). The politics of organizational decision-making . London: Tavistock.

Ramirez, R. (1991). The beauty of social organization . Munich: Accedo.

Riley, P. (1986). The general will before Rousseau: The transformation of the divine into the civic . Princeton: Princeton University Press.

Schick, A. (1969). Systems politics and systems budgeting. Public Administration Review, (March-April), 137-151.

Schneiderman, S. (1988). An angel passes: How the sexes became undivided . New York and London: New York University Press. (Om jämställdhet, ss 31-75.)

Sköldberg, K. (1990). Administrationens poetiska logik: Stilar och stilförändringar i konsten att organisera . Lund: Studentlitteratur.

The Economist. (1994). An all-American industry.The Economist, (December 25th-January 7th), 61-62. (Om jämställdhet)

Vedung, A. (1994). Det nya amerikanska skällsordet. Röster i Radio/TV - Populär Vetenskap, (25), 6-8. (Om jämställdhet)

Attewell, P., & Rule, J. (1984). Computing and organizations: What we know and what we don't know. Communications of the ACM, 27(12), 1184-1200.

Avison, D. E., Kendall, K., & DeGross, J. D. (Ed.) (1993). Human, social and organizational aspects of information systems development. New York: Elsevier Science Publishers / IFIP.

Barki, H., & Hartwick, J. (1994). User participation, conflict and conflict resolution: The mediating roles of influence. Information Systems Research, 5(4), 422-438.

Markus, M. L., & Robey, D. (1988). Information technology and organizational change: Causal structure in theory and research. Management Science, 34(5), 583-598.

Orlikowski, W. J. (1992). The duality of technology: Rethinking the concept of technology in organizations. Organization Science, 3(3), 398-427.

Orlikowski, W. J., & Baroudi, J. J. (1991). Studying information technology in organizations: Research approaches and assumptions. Information Systems Research, 2(1), 1-28.

Robey, D. (1994). Modeling interpersonal processes during system development. Information Systems Research, 5(4), 439-445.

Tönnies, F. (1957). Community and society . New York: (German orig. 1887: Gemeinschaft und Gesellschaft.)

Wildavsky, A. (1983)*. Information as an organizational problem. J. of Management Studies, 20(1), 29-40.

 

Kurs 7. Forskningsproblem inkl debatt, etik och uppslag till forskning

 

Abshire, G. M. (Ed.) (1980). The impact of computers on society and ethics: A bibliography. Morristown, New Jersey: Creative Computing.

ACM. (1993). ACM code of ethics and professional conduct. Communications of the ACM, 36(2, February), 99-103.

Andersson, R. E., Johnson, D. G., Gotterbarn, D., & Perrolle, J. (1993). Codes of professional ethics. From:Using the ACM code of ethics in decision making. Communications of the ACM, 36(2, February), 98-107.

Beckman, S. (Ed.) (1990). Teknokrati, arbete, makt. Stockholm: Carlssons. (Beckmans bidrag "Ingenjörernas makt".)

Benham, H., & Wagner, J. L. (1995). A comparative study of ethical attitudes among MIS students and professionals. Computer Personnel - ACM SIGCPR, July(3), 3-10.

Boguslaw, R. (1965). The new utopians: A study of system design and social change. Englewood Cliffs: Prentice-Hall.

Bolter, D. (1984). The Turing-man: Western culture in the computer age . North Carolina: University of North Carolina Press.

Brante, T., Fuller, S., & Lynch, M. (Eds.) (1993). Controversial science: From content to contentation. Albany: SUNY Press.

Bynum, T. W., (Ed.). (1985). Computer and ethics. Metaphilosophy, 16(4, October), 263-377.

Capurro, R. (1981). Zur Frage der Ethik in Fachinformation und -kommunikation. Nachr. f. Dokum., (1), 9-12.

Churchman, C. W. (1970). Operations research as a profession. Management Science, 17(2), B37-B53. (Cf. Churchman, C.W. Preface to the discussion of the ORSA guidelines, and discussion by various authors in Management Science, 18 (10, June 1972), pp B608-B629, referring to Guidelines for the practice of operations research in Operations Research, Sept. 1971, pp.1123-1148.)

Clark, S. B. (1980). The new social environment: Technological society. In S. B. Clark (Ed.), Man and woman in Christ: En examination of the roles of men and women in light of Scripture and the social sciences (pp. 467-506). Ann Arbor: Servant Books. (Om jämställdhet och teknik.)

Clouser, R. A. (1991). The myth of religious neutrality: An essay on the hidden role of religious belief in theories . Notre Dame: Univ. of Notre Dame Press.

Collste, G. (1993). Etik i datasamhället . Stockholm: Carlssons.

Crawford, W., & Gorman, M. (1995). Future libraries: Dreams, madness, and reality . Chicago and London: American Library Association.

de Santillana, G. (1955). The crime of Galileo . Chicago: The Univ. of Chicago Press.

Dreyfus, H. L., & Dreyfus, S. E. (1988). Making a mind versus modeling the brain: Artificial intelligence back at a branchpoint. In S. R. Graubard (Ed.), The artificial intelligence debate: False starts, real foundations (pp. 15-43). Cambridge: MIT Press.

Dunlop, C., & Kling, R. (Ed.) (1991). Computerization and controversy: Value conflicts and social choices. Boston: Academic Press. (cf. 2nd ed. edited by R. Kling, 1996)

Elzinga, A., Norlin, J., Pranger, S., & Sunesson, S. (Ed.) (1990). In science we trust? Moral and political issues of science in society. Lund: LUP.

Erikson, B. (1975). Helheternas identitet. Opus XIII 1967-1973: Medvetandets sekundära resa VII . Stockholm: Rabén & Sjögren. (systemkritik i form av poesi.)

Flores, A., & Taber, D. (1982). Annotated bibliography on professional ethics of scientists: New ethical and social issues posed by recent advances in science and technology. Research in Philosophy & Technology, 5, 301-316.

Forester, T., & Morrison, P. (1994). Computer ethics: Cautionary tales and ethical dilemmas in computing . Cambridge: MIT Press. (2nd ed, 347 p. First ed. 1990.)

Gaunt, D. (1995). Den stumma samhällsdialogen. Framtider, (3), 22-24. (Om publika informationssystem m.m.)

Heisenberg, W. (1975). Scientific and religious truth. Across the frontiers (pp. 213-229). New York: Harper & Row. (P. Heath, Trans. Originally published as Schritte über Grenzen. Munich: R.Piper, 1971.)

Henriksson, S. (1995). Datapolitikens död och återkomst (Report LU-CS-IR:95-1). Lund University, Dept. of Computer Science. (Also in Infrastruktur för informationssamhället, teknik och politik. Stockholm: NUTEK, publication B1995:1.)

Hoos, I. R. (1983)*. Systems analysis in public policy: A critique (Rev. ed.). Berkeley: University of California Press. (Datorstöd av offentlig verksamhet, konsultarbete, m.m.)

Hultberg, J. (1991). Teknik, etik och de två kulturerna. VEST, (4),

Ivanov, K. (1986). Systemutveckling och rättssäkerhet : Om statsförvaltningens datorisering och de långsiktiga konsekvenserna för enskilda och företag [Systems development and rule of law] . Stockholm: SAF:s Förlag.

Ivanov, K. (1989). Computer applications and organizational disease. In C. W. Churchman (Ed.), The well-being of organizations (pp. 283-312). Salinas, Calif.: Intersystems.

Ivanov, K. (1991). Computer-supported human science or humanistic computing science? Steps toward the evaluation of a humanistic computing science (UMADP-WPIPCS-41.91:3). Umeå University, Inst. of Information Processing. (Rev. ed. of paper presented at the Tenth International Human Science Research Association Conference, August 18-22, 1991, Gothenburg.)

Ivanov, K. (1992). Artificial intelligence in the context of cultural crisis. In G. Östberg (Ed.), Att tycka sig förstå: Kunskap, kompetens, risk och datorisering [Knowledge, competence, risk, and computerization] (pp. 252-278). Stockholm: Carlssons Förlag. (In English. Parts of this essay were published in Proc. of the Int. Society for the Systems Sciences, 33rd Annual Conf., Edinburgh, Scotland, 2-7 July 1989, Vol. 3, pp. 192-198. Also published as Kunskap, Kompetens, Risk och Datorisering, Stockholm: Forskningsrådsnämnden.)

Ivanov, K. (1993). Belief and reason, power and heroism in the task of the systems designer: Commented selections on presuppositions of participatory cooperative argumentative design and change (UMADP-WPIPCS-47.93.2, ISSN 0282-0587). Umeå University, Inst. of Information Processing. (2nd rev. ed.). Also at http://www.informatik.umu.se/%7Ekivanov/page5.html.

Ivanov, K. (1997). Strategies and design for information technology: Eastern or neo-romantic wholes, and the return to Western systems. Umeå: Umeå University, Dept. of Informatics. (http://www.informatik.umu.se/~kivanov/chinese.html. For a shorter revised version cf. Ivanov, K., & Ciborra, C. (1998). East and West of IS. In W. R. J. Baets (Ed.), Proc. of the Sixth European Conference on Information Systems ECIS'98, University of Aix-Marseille III, Aix-en-Provence, June 4-6, 1998. Vol. IV (pp. 1740-1748). Granada & Aix-en-Provence: Euro-Arab Management School & Institut d'Administration des Entreprises IAE. ISBN for complete proceedings: 84-923833-0-5.)

Ivanov, K. (2001). The systems approach to design, and inquiring information systems: Scandinavian experiences and proposed research program. Information Systems Frontiers, 3(1), 7-18. (Abstract at http://www.wkap.nl/oasis.htm/324218. 1 June 2001.)

Johnson, D. G. (1994). Computer ethics . Englewood Cliffs: Prentice-Hall. (2nd ed. First ed. 1985.)

Kass, L. R. (1972)*. Making babies: The new biology and the "old" morality. The Public Interest, , 18-56.

Kedourie, E. (1960/1993). Nationalism . London: Blackwell. (Swedish trans. Nationalismen: En studie av nationalismen som ideologi. Stockholm, SNS, 1995.) Endast kap.2-4 om etik i autonomi-deltagande, grupp-individ, och pluralism.

Kling, R. (Ed.) (1996). Computerization and controversy: Value conflicts and social choices. London: Academic Press. (2nd ed.)

Kostrewski, B. J., & Oppenheim, C. (1980). Ethics in information science. J. of Information Science, 1, 277-283.

Kristiansson, L. (1980). The computer and society: Structuring the problems. In B. Sundin (Ed.), Is the computer a tool? (pp. 9-16). Stockholm: Almqvist & Wiksell International.

Ladd, J. (1991). Computers and moral responsibility: A framework for an ethical analysis. In C. Dunlop, & R. Kling (Ed.), Computerization and controversy: Value conflicts and social choices (pp. 664-675). Boston: Academic Press.

Lindbom, T. (1995). Modernismen . Borås: Norma.

Livingstone, A. (1984). Lou Andreas Salomé: Her life as confidante of Freud, Nietzsche and Rilke, and writings on psychoanalysis, religion and sex . London: Gordon Fraser. (Om jämställdhet och värderingar.)

Lynöe, N. (1995). Mellan cowboyetik och scoutmoral: Historisk och empirisk studie av medicinsk forskningsetik . Umeå: Inst. för Filosofi och Vetenskapsteori och Inst. för Socialmedicin. (Licentiat diss. ISSN 0394-3237.)

Lyon, D. (1986). The silicon society . Lion Publishing.

Lyon, D. (1988)*. The information society: Issues and illusions . Cambridge: Polity Press.

Martin, M. W., & Schinzinger, R. (1989). Ethics in engineering . New York: McGraw-Hill.

Mason, R. O., Mason, F. M., & Culnan, M. J. (1995). Ethics of information management . London: SAGE. (With appendix with sample codes of ethics, pp. 269-300.)

McDermott, J. (1969). Technology: The opiate of the intellectuals. New York Review of Books, 13(July 31), 25-35.

Mowshowitz, A. (1976). The conquest of will: Information processing in human affairs . Reading, Mass.: Addison-Wesley.

Nurminen, M. (1988). People or computers: Three ways of looking at information systems . Lund and London: Studentlitteratur and Chartwell-Bratt.

Nybom, T. (1982). Till frågan om vetenskapen som ideologi. Scandia, 48(2), 275-301.

Reichmann, S. (1992). Vad är sanning? [What is truth?] . Stockholm: Interskrift.

Riley, P. (1983). Marx and morality: A reply to Richard Miller. In J. R. Pennock, & J. W. Chapman (Ed.), Marxism (pp. 33-53). New York and London: New York University Press. (Cf. Richard W. Miller's contribution, pp. 3-32 in the same publication.)

Roszak, T. (1986). The cult of information: The folklore of computers and the true art of thinking . New York: Pantheon Books.

Rothblatt, S., & Wittrock, B. (Eds.) (1993). The European and American university since 1800: Historical and sociological essays. Cambridge: Cambridge Univ. Press.

Sackman, H. (1991). A prototype IFIP code of ethics based on participative international consensus. In C. Dunlop, & R. Kling (Ed.), Computerization and controversy: Value conflicts and social choices (pp. 698-703). Boston: Academic Press.

Sejersted, F. (1995). Reflections on the suspension of ethics: Managers and consultants as manipulators. In H. v. W. Höivik, & A. Föllesdal (Ed.), Ethics and consulting: European perspectives. Dordrecht: Kluwer.

Solomonides, T., & Levidow, L. (Eds.) (1985). Compulsive technology: Computers as culture. London: Free Association Books.

Strijbos, S. (1996). Ethics for an age of social transformation. Part I: Framework for an interpretation. Part II: The idea of a systems ethics. , 67-86. (Philosophy and Technology, Vol. 7.)

Teich, A. (Ed.) (1979). Technology and man's future. New York: St. Martin's Press.

Tengström, E. (1987). Myten om informationssamhället: Ett humanistiskt inlägg i framtidsdebatten . Stockholm: Rabén & Sjögren.

Turkle, S. (1984). The second self: Computers and the human spirit . New York: Simon & Schuster.

Ulrich, W. (1999). An appreciation of C. West Churchman. Ponoma, Calif.: Website Luminaries of the Systems Approach of the International Society for the Systems Sciences (ISSS), http://www.isss.org/lumCWC.htm. (With an extensive bibiography from 1938 to 2000. August 1999, last updated 5 January 2000.)

Ulrich, W. (2000). Reflective Practice in the Civil Society: The contribution of critically systemic thinking. Reflective Practice, 1(2), 247-268

Vallé, J. (1982). Network revolution: Confessions of a computer scientist . (Swedish trans.: Det osynliga nätet. Stockholm: Alfabeta, 1984.)

Verene, D. P. (1982). Technology and the ship of fools. Research in Philosophy and Technology, 5, 281-298.

Weizenbaum, J. (1976). Computer power and human reason . San Francisco: Freeman.

Wyke, A. (1994). The future of medicine: Survey. The Economist, (March 19th), supplement's pages 1-16.

 

 

 

Tidskrifter i informatik som kan vara relevanta för orientering om aktuella forskningsproblem och för institutionens forskning och utbildning. Överväg också vidare sökning av tidskrifter och kongressrapporter (conference proceedings) genom Internet eller genom universitetsbibliotekets CD-ROM samlingar, databaser som exempelvis Artikel-Sök, Dissertation Abstracts, Social Science Citation Index, Science Citation Index (referenser till litteratur, artiklar och avhandlingar), Current Contents (innehåller aktuella försättsblad till en mängd tidskrifter), m.m.

1. Academy of Management Review

2. Accounting, Management & Information Technology

3. ACM (övriga) tidskrifter

4. ACM Computing Surveys

5. ACM Special Interest Groups publications

6. ACM Transactions on Human Computer Interaction

7. ACM Transactions on Information Systems

8. ACM Transactions on other subjects

9. ACM, Communications of the*

10. AI and Society

11. Argumentation

12. Behaviour and Information Technology

13. Byte

14. Computer Decisions

15. Computer Journal

16. Computer Management

17. Computer Professionals for Social Responsibility (CPSR) Newsletter

18. Computer Supported Cooperative Work*

19. Computers and Operations Research

20. Data Communications

21. Data Management

22. Database Programming and Design

23. Datamation

24. Decision Sciences

25. Decision Support Systems

26. Design Issues

27. Design Studies

28. Economist (The)

29. EDP Auditor Journal

30. European Journal of Information Systems

31. General Systems: Yearbook of the Int. Society for Systems Science — ISSS

32. Harvard Business Review

33. IBM Systems Journal

34. IEEE (Inst. of Electrical and Electronic Engineers) Computer

35. IEEE Expert

36. IEEE Transactions on various subjects

37. Information and Management

38. Information and Software Technology

39. Information Management & Technology Abstracts

40. Information Management Bulletin

41. Information Processing and Management Science

42. Information Resources Management Journal

43. Information Society*

44. Information Systems

45. Information Systems Research

46. Information Technology and People

47. Information Technology Newsletter

48. Infosys: The Electronic Newsletter

49. Infosystems

50. Interacting with computers: The Interdisciplinary Journal of HCI

51. Interactions (on applied human-computer interaction)

52. Interdisciplinary Journal of Human-Computer Interaction

53. Interface: The Computer Education Quarterly

54. Interfaces (Management Science)

55. International Information Systems

56. International Journal of Information Management

57. International Journal of Information Resource Management

58. International Journal of Intelligent Systems

59. International Journal of Man-Machine Studies

60. Internetworking: Research and Experience

61. IS Analyzer (EDP-Analyzer)

62. Journal of Accounting and EDP

63. Journal of Administration and Informatics

64. Journal of Applied Systems Analysis

65. Journal of Computer and System Science

66. Journal of Computer Information Systems

67. Journal of Data Management

68. Journal of Database Management

69. Journal of End User Computing

70. Journal of Global Information Management

71. Journal of Information Management

72. Journal of Information Science

73. Journal of Information Systems

74. Journal of Information Systems Management

75. Journal of Information Technology

76. Journal of Management Information Systems

77. Journal of Microcomputer Systems Management

78. Journal of Organizational Computing*

79. Journal of Software Maintenance

80. Journal of Strategic Information Systems

81. Journal of Systems Management

82. Journal of Systems Research

83. Journal of the ACM

84. Journal of the American Society for Information Science

85. Journal of the Association for Educational Data Systems

86. Knowledge Engineering Review

87. Library Review

88. Management Datamatics

89. Management Science (J. of the Institute of Management Sciences)

90. MIS (Management Information Systems) Quarterly*

91. Multimedia Systems

92. Office: Technology and People

93. Scandinavian Journal of Information Systems*

94. Science and Engineering Ethics (Opragen Publications, UK)

95. Sloan Management Review

96. Software Practice and Experience

97. Systems Practice*

98. Turing Institute Abstracts in AI

99. User Modeling and User-Adapted Interaction

 

Se även, i samråd med din handledare:

lista på akademiska avhandlingar av senare datum i respektive kurs om informatikens historiska utveckling (ovan),

samt Internet resurser som t.ex.

a) Institutionens digitala bibliotek i anslutning till vår WWW-hemsida

b) Computer Professionals for Social Responsibility: http://cpsr.org/home

c) Centre for Computing and Social Responsibility: http://www.cms.dmu.ac.uk/CCSR

d) Europeiska unionens forsknings- och utvecklingråd (Eu/FoU program) och andra europeiska och nordiska organ om aktuella problemområden i form av initiativ eller programförklaringar, samt utlysningar för ansökningar om forskningsanslag

http://www.eufou.se/

http;//www.cordis.lu/

http://www.hsv.se/

http://fsk.dk/

e) Forskningsrådens, forskningsstiftlesernas och andras anslagsgivares information inklusive de som tips som finns upptagna i institutionens interna skrift "Mönsterdoktoranden" (se nedan)

f) Ytterligare tips från vårt internationella sekretariat (france.goulet@adm.umu.se) och sist men inte minst från din handledare.

Kurs 8. Forskningsförberedande uppsats (Se vidare litteraturlista för kursen om "Informatikforskningens teori och metodik" samt för kursen "Vetenskapliga Begrepp"

Akademikerförbundet. (1994). Fonder och stipendier: Sammanställning och urval för medlemmar i Akademikerförbundet SSR . Stockholm: Akademikerförbundet SSR.

Anonym. (1993). The Economist style guide . London: The Economist Books.

Anonym. (1994). Med hänvisning till andra. Stockholm: Nerenius & Santérus.

APA. (1984). Publication manual of the American Psychological Association . Washington, DC: American Psychological Association. (Cf. denna upplaga, särskilt. pp. 32-43 and 65-71, eller senare upplagor, punkter 2.01-2.12 and 3.25-3.39, plus om jämställdhetsaspekter.)

APA. (19XX). Dissertations and theses from start to finish . Washington, DC: American Psychological Association.

APA. (19XX). Mastering APA Style (4th edition).. Washington, DC: American Psychological Association.

Barzun, J., & Graff, H. F. (1985)*. The modern researcher . New York: Harcourt Brace Jovanovich. (4th ed., 1st ed. 1957.)

Broady, D. (1993). Skrivandets hantverk och persondatorn. In S. Selander (Ed.), Forsknings om utbildning . Stockholm: The Council for Studies of Higher Education. (Publication 1993:3-4.)

Eriksson, E. (1976)*. Kring forskningsprocessen . Stockholm: Byggforskningsrådet.

Fogelin, Understanding arguments.

Gibaldi, J. (1995). MLA Handbook for writers of research papers . New York: Modern Language Association of America. (4th ed. First ed. 1985 co-authored with Walter S. Achtert.)

Golden, The research experience.

Hansson, S. O. (1994). Bör man skriva sin doktorsavhandling själv? Forskning och Framsteg, (1),

Hemlin, S. (1993). Peer judgements of scientific quality: A cross-disciplinary document analysis of professorship candidates. Science Studies, (6),

Howard, V. A., & Barton, J. H. (1986). Thinking on paper . New York: William Morrow.

HSFR. (1994). Etik: Forskningsetiska principer för humaniora och samhällsvetenskap . Stockholm: Humanistisk-Samhällsvetenskapliga Forskningsrådet:

Ivanov, K. (1995)*. Mönsterdoktoranden. Inst. för Informatik, Umeå Universitet.

Locke, et al. Proposals that work.

Marton, F., & Entwistle, N. (1989). The psychology of student learning. European J. of Psychology of Education, Special issue(4),

McCarty, W. (1993). A potency of life: Scholarship in an electronic age. Serials Librarian, 23(3), 79-97.

Nybom, T. (Ed.) (1989). Universitet och samhälle: Om forskningspolitik och vetenskapens samhälleliga roll. Stockholm: Tiden. (Särskilt S-E Liedmans bidrag.)

Nyman, A. (1952). Konsten att studera: En översikt av inlärningens psykologi och teknik. In A. Nyman (Ed.), Samhällsnytta och psykologi: En pedagogik för växande och vuxna (pp. 111-142). Stockholm: Norstedts.

Peterhans, M., Barothy, T., & Bauknecht, K. (1994). The publishing preferences of European MIS researchers. [Journal not yet identified] (Authors at Dept. of Computer Science, University of Zurich, CH-8057 Zurich, Switzerland. E-mail [barothy, baukn]@ifi.unizh.ch.)

Phillips, E. M., & Pugh, D. S. (1994). How to get a PhD: A handbook for students and their supervisors . Buckingham: Open University Press. (2nd edition. ISBN 0 335 19214 pb.)

Schelling, F. W. J. (1802/1988). Föreläsningar om metoden för akademiska studier . Göteborg: Daidalos.

Sjöberg, G., & Klingberg, G. (1874). Svensk stilistik: För högre elementarläroverk . Stockholm:

Smith, A. J. (1990)*. The task of the referee. Computer, 23(4), 65-71.

Sørensen, C. (1994)*. This is not an article: Just some food for thought on how to write one. In P. Kerola, A. Juustila, & J. Järvinen (Ed.), Quality by diversity in information systems research (pp. 46-59). Oulu: University of Oulu, Dept. of Information Processing. (Prec. of the 17th Information Systems Research Seminar in Scandinavia, Syöte, Finland, 6-9 August 1994. Vol. 1. Also as rev. paper Risø-R-782(EN), Risø National Lab., Roskilde Denmark, 1995.)

Widmark, G. (1979). Han och hon. In Svenska Akademien och Svenska Språknämnden (Ed.), Språkform och språknorm: En bok till Bertil Molde på 60-årsdagen den 16 september 1979. Stockholm: Esselte Studium. (Om jämställdhet)

Lösa litteraturlistor från olika källor som kan utgöra grund för urval i olika forskarförberedande kurser: följer efter denna sida i originalupplagan av kursbeskrivningen som finns att låna hos kursansvarige

(Extra bilagor)

1) Urval av artiklar (urval av Pertti Järvinen — personligt meddelande 95-07-17)

2) Nybom, T. (1995). A bibliographic overview: The Swedish Council for Studies of Higher Education 1989-1995. Stockholm: The Council for Studies of Higher Education (Fax +46 8 32 39 70), Publication 1995:1

3) Referenslistan ur Kling, R., & Jewett, T. (1994). The social design of worklife with computers and networks: An open natural systems perspective. In M. Yovits (Ed.), Advances in Computers, vol. 39 (pp. 239-293). Orlando: Academic Press.

4) Referenslistan ur Kling, R., & Allen, J. P. (1995). Can computer science solve organizational problems? The case for organizational informatics. In R. Kling (Ed.), Computerization and controversy: Value conflicts and social choices . Boston: Academic Press.