Obligatorisk uppgift 1

Design av objektorienterad analysmodell inom projektarbetet

Uppgift 1 är en del av uppdraget att skapa ett system över arkivbestånd, dvs. en del av den större projektuppgiften. Uppgiften går ut på att skapa en objektorienterad analysmodell för det system ni ämnar konstruera. Gruppen ska förutom själva modellen också dokumentera arbetet bakom modellen i en delrapport som ska innehålla en beskrivning, analys och diskussion av er UML-baserade objektorienterade modell. I delrapporten ska ni föra ett väl underbyggt resonemang om viktiga delar i er modell. Strukturen ska följa vetenskapliga normer, d.v.s. när källor används ska detta tydligt markeras och referenser anges.

Delrapporten ska vara en beskrivning av och en argumentation för vald modell, men det är också viktigt att ni försöker förhålla er kritiska till er modell, t.ex. genom att bedöma vilka svagheter den uppvisar.

Ett sätt för er själva att närma er eventuella svagheter i era modeller är att använda sig av kursens utvärderingsmall (vilken också kan fungera som hjälp vid designen).

Det är upp till gruppen att bestämma vilka vyer (views) och diagram ni anser lämpliga för att utgöra en fullgod objektorienterad analys. Detta får ni i gruppen resonera er fram till med stöd av kurslitteraturen. Pressman skriver t.ex. om objektorienterad analys i kapitel 20, och vi kommer också att ta upp analysfasen under kursens föreläsningar. Som ytterligare hjälp har ni bland annat del 2 i Pressman (om projektplanering) och hela del 4 (om objektorienterad ansats) vilket bör sätta in uppgiften i ett Software Engineering-sammanhang. Vid eventuella konflikter mellan litteraturen för Datamodeller (Booch et al) och Programutveckling (Pressman) görs modelleringen enligt UML (Booch et al). Det kan dock vara nyttigt att notera sådana problem, inte minst för det därefter följande designarbetet.

Observera vikten av att uppgiften också ingår som en viktig del i det Software Engineeringsprojekt som tillhör hela kursen. Den modell ni tar fram kommer ni sedan att bygga vidare och basera era implementationer på.

Uppgift 1 utförs i en delgrupp bestående av halva den stora projektgruppen. Vid redovisningsseminariet ska delgrupperna presentera sin modell av det blivande systemet enligt den notation för UML som läggs fram av Booch et al. Dessutom ska gruppen visa en mock-up av hur ni har tänkt att systemets användargränssnitt (GUI) ska se ut och fungera. Mock-up:en kan vara skisser, gjorda med penna och papper, eller en mer high-fidelitylik prototyp, t.ex. utformade m.h.a. ett presentationsprogram som exempelvis PowerPoint. Gruppen är helt fri att använda sin fantasi att utforma den på bästa sätt. Mock-up:en ska dock avspegla gruppens modell över systemet så mycket som möjligt -- det ska alltså finnas en klar koppling mellan funktionaliteten som presenteras i er modell och den funktionalitet som presenteras i ert gränssnitt.

"Deliverables", obligatorisk gruppuppgift 1:

  • Delrapport innehållande den fullständiga objektorienterade analysmodellen för ert system över arkivbestånd. UML-notation ska användas för modellen. Delrapporten är normalt 6-10 sidor, exklusive själva modellen och eventuella skärmdumpar(skisser över gränssnittet. Inlämnas före er presentation, dvs. senast den 22/2 klockan 13.
  • Presentation av analysmodell och prototyp över det tänkta systemets gränssnitt vid seminarium den 22/2 klockan 13-16. Redovisningens längd får inte överstiga 20 minuter per grupp.

Att tänka på:

  • Uppgift 1 utförs i en delgrupp bestående av halva den stora projektgruppen.
  • Vill er grupp använda presentationsprogram och datorprojektor bör ni meddela detta i god tid före seminariet.
  • Efter redovisningen av detta steg ska storgrupperna snarast möjligt enas om vilken av de båda delgruppernas modell de anser bäst lämpad för att fortsätta arbetet med, och genomföra design och implementationen av systemet med denna, eller om en helt ny analysmodell bör tas fram som baseras på båda gruppernas lösningar.

Betyg:

  • För gruppuppgift 1 ges betyget U eller G. G krävs för att kunna få betyget G eller VG på kurserna datamodeller och programutveckling.
 

Senaste ändrad: 2000-01-11