Uppgift 2

Gruppuppgift

Denna uppgift bygger vidare på uppgift 1, där du fick testa att göra en egen hemsida. Med dina nyvunna kunskaper inom detta område skall du nu, med hjälp av dina gruppmedlemmar utveckla en något större webplats.

Bakgrund

Sedan 1994 har mycket hänt på Internet, ifrån att ha varit ett forum främst för akademiker till att idag vara ett medium för många intressenter. Exempel på sådana är privatpersoner, företag, kommuner och landsting, föreningar etc. "Att ha en sida på nätet" har blivit något väldigt många är intresserade av. Problemet är bara att för att lyckas måste man fundera över en mängd faktorer, exempelvis:

I en första anblick kan problematiken tyckas vara likartad generell marknadsföring, och många företag har hanterat websatsningen på sådant sätt. Tyvärr är det inte så enkelt när man väl är igång med satsningen. Man kan helt enkelt inte se en webplats som en reklamfolder, där man visar vad organisationen, föreningen e dyl står för, för att sedan "glömma bort" webplatsen. För att få folk att återkomma till webplatsen måste den hela tiden hållas aktuell.

Andra aspekter är t ex att webplatsen måste vara välstrukturerad och lätt att navigera i. Hittar man inte det man söker på en sida som "surfare" klickar man sig raskt därifrån för att söka information någon annanstans. I detta medium har man som designer en väldigt kort tid på sig att få den besökande att finna sidan så intressant att den väljer att stanna kvar för att utforska webplatsen vidare.

Alla ovanstående exempel på problematik måste tas i beaktande vid en websatsning och er uppgift är att prova på en sådan situation.

Syfte

Syftet med uppgiften är dels att träna upp färdigheten att hantera diverse verktyg ni behöver för att utföra uppgiften, såsom AOL-press, Photoshop, Word, bildscanners med dess medföljande applikationer o s v. Ett annat syfte är att träna er i att koppla ihop ovanstående med en övergripande förståelse för systemutveckling och dess integration med övrig verksamhet. Ett tredje syfte är att träna er på att samarbeta då ni i er framtida yrkesutövning, t ex som systemutvecklare, med största sannolikhet kommer att utföra uppgifter av denna art i grupp. Slutligen är redovisningen ett tillfälle att träna sig på att presentera ett utfört arbete för sina uppdragsgivare på kort tid, på ett bra sätt. Något som inte är helt lätt alla gånger

 

 

 

 

 

Er uppgift

Er uppgift är att välja en organisation, kommun e dyl. Valet är fritt men skall godkännas av handledaren, d v s Charlotte Olsson. Det kan t ex vara en organisation som inte ännu har gjort en websatsning. Här blir isåfall uppgiften att utveckla en helt ny webplats. Ni kan också välja en organisation e dyl som redan har en webplats, men där ni tydligt ser brister som ni som designers vill åtgärda. Varje grupp skall ha ett unikt empiriskt fall, d v s två grupper får inte jobba med samma case.

Ni skall alltså designa en webplats utifrån hur ni helst skulle vilja bli bemötta på Internet. Vad som skall finnas på webplatsen bestämmer ni helt själva. Aspekter ni skall ta i beaktande är:

Ett problem som ni förmodligen kommer att stöta på är att vissa lösningar som ni vill genomföra ej är möjliga p g a begränsade resurser, dels i tid och dels i de verktyg ni har tillgång till. Försök lösa detta genom att kompromissa. Ert designförslag får i någon mening ses som en prototyp till framtida slutliga designlösning. Med detta menas att ni inte helt behöver ta hänsyn till att webplatsen skall vara helt körbar. För att få en stor webplats in i minsta detalj körbar krävs mer än fem veckor. Det viktigaste är att det som uppdragsgivare, d v s organisationen ni valt, går att förstå hur ert framtida förslag skall se ut. Att sedan den underliggande databasen inte fungerar just nu bortser vi från i detta skede.

Handledning

Handledning kring denna gruppuppgift är i första hand att få ett godkännande av ert val av empiriskt fall. Detta bör göras så snart som möjligt så ni kan köra igång med ert designprojekt. Vidare, när ni börjar komma en bit med ert förslag kan ni stöta på problem av varierande karaktär. Här kan handledaren vara till viss hjälp. Denna hjälp är dock främst av mer övergripande karaktär, t ex hur ni skall hantera problematik med hierarkier, användbarhet, o dyl. Handledare för dessa ovanstående är Charlotte Olsson. För specifika problem av typen "Hur sparar jag en bild som gif-bild i Photoshop" är ni hänvisade till programmens hjälpfunktioner, andra grupper, o s v.

 

 

 

 

 

 

 

 

Redovisning

Redovisningen av denna uppgift är uppdelad i två delar:

1)Sidorna skall vara körbara, d v s gå att nå via Internet senast onsdag 10 februari, 12.00. Detta datum gäller för alla grupper.

2)Uppgiften skall sedan redovisas genom en kort presentation av ert resultat torsdag 11 februari respektive fredag 12 februari. Anslag för vilken dag som gäller för er grupp anslås på kurshemsidan. Under presentationen skall alla i gruppen deltaga. Beräknad tid för presentationerna är max 15 min. Observera att detta är inklusive allmän diskussion, så ha detta i åtanke när ni planerar inför presentationen. Under presentationen skall hemsidan visas, antingen på en konceptuell nivå, med hjälp av utskrifter av de olika sidorna på OH-blad eller genom en s k OH-platta kopplad till en bärbar dator.

Bedömning

För examination på denna uppgift krävs enbart ovanstående redovisning. Ni lämnar alltså inte ifrån er något dokument på denna uppgift. Det som bedöms är er muntliga presentation och den hemsida ni producerat. Betygssättning på denna uppgift är VG, G och U.

Bedömning görs av Erik Stolterman och Charlotte Olsson.

 

Lycka till!