Kursen.....>Hemtentamen Informatik

 

 

Individuella hemtentamen

Informatik

Från Hermes till Hypermedia, Delmoment A

 

Ansvariga: Ulf Hedestig,

Inlämningsdatum 29/4

Resultat: Meddelas så snart frågorna har rättats

 

Att tänka på:

o Examinationen består av 3 uppgifter

o Alla svar ska skrivas på en ordbehandlare

o Denna examination är ett enskilt arbete. Detta innebär att samarbete kring uppgifterna ej får förekomma

o Långa och omständiga svar kan tolkas som tecken på dålig förståelse

Därför maximeras varje svar till maximalt 2 sidor per fråga.

o Dina svar på hemtentamen ska betraktas som vetenskapligt arbete. Därför är det viktigt att du är ambitiös vad gäller din behandling av det svenska språket samt vid angivelser av källor. Strukturera även svaren så att det hela tiden går att följa en röd tråd i dina resonemang.

o Kom ihåg att motivera dina svar och att argumentera för de åsikter och påståenden du för fram i svaren.

o Svaren ska vara snyggt redigerade

o Börja varje svar på ny sida

OBS!

I de frågor där du ombeds diskutera och/eller argumentera kring frågeställningen bedöms inte svaret efter rätt eller fel, utan mot bakgrund av hur du lyckas visa att du har förstått problemet och tagit del av kurslitteraturen.

Lycka till!

 

 

 

Uppgift 1

Gör en kortfattad beskrivning av ämnet informatik med utgångspunkt i dokument från 2-3 svenska institutioner i informatik eller motsvarande. Som grund för beskrivningen bör ligga policydokument från resp institution, ämnesföreträdarens beskrivning av ämnet och aktuella forskningsprojekt. Beskriv också likheter och skillnader mellan de aktuella institutioner du utnyttjar. Beskrivningen kan i omfattning motsvara 1-2 sidor.

Som informationskälla kan utnyttjas valda institutioners presentationer på World Wide Web. Man bör observera att ämnesbeteckningen informatik inte är allmän. Andra namn är data- och systemvetenskap, informatik och systemvetenskap och ADB. I vissa fall, t ex Linköping ingår ämnets företrädare i en ämnesmässigt mer omfattande institution och ingen tydlig avgränsning gör organisatoriskt. Exempel på forskarlabb av informatik-karaktär är främst Application Systems (ASLAB), Engineering Databases and Systems (EDSLAB), Economic Information Systems (EIS), Intelligent Information Systems (IISLAB), Library and Information Science (LIBLAB), People, Computers and Work (MDA-gruppen), Information Systems and Work Contexts (VITS-gruppen) och Natural Language Processing (NLPLAB)

Uppgift 2

Informationstekniken har på ett genomgripande sätt förändrat vårt samhälle. Enligt många lever vi idag i vad som benämns informationssamhället, ett samhälle, där informationstekniken både underlättar och försvårar våra dagliga göromål. Informationstekniken har fått en sådan spridning att den gör sig påmind i många sammanhang. Den finns och gör sig påmind i skolan, på arbetet och på fritiden.

Delfråga 2 a

Er uppgift är att utifrån ovanstående resonemang ställa frågan; varför? Vad är det som drivit på denna utveckling? Ange vilka faktorer som du anser varit betydelsefulla och som påverkar dels hur informationstekniken används dels hur de förändrar vårt samhälle

Delfråga 2 b

Välj en av de faktorer, du angett ovan, som påverkar informationsteknikens roll i vårt samhälle. Fördjupa dig i denna faktor genom att analysera och diskutera dess effekt d.v.s., på vilket sätt samt varför denna faktor påverkat eller påverkar informationsteknikens samhällsroll. Använd även exempel för att stärka din argumentation.

 

Uppgift 3

Idag har varje kommun formulerat en IT-strategi som ska vägleda dem in i det framtida IT-samhället. Välj ut en kommun som du är intresserad av, ofta finns dokumentationen utlagd på WWW-sidor. Finner du inte någon så har du som bilaga i pappersversionen av denna examination Umeå kommuns IT-strategi.

Din uppgift är att utgå ifrån centrala begrepp och diskussioner vi haft på Informatikföreläsningarna och relatera dem till kommunens IT-strategi. För varje frågeställning är det viktigt att du vid argumentationen exemplifierar dina ståndpunkter med citat från IT-strategidokumentet. Väljer du en annan kommun än Umeå så måste du även bifoga deras IT-strategi med ditt svar, så att vi lättare kan följa ditt resonemang

 

De frågeställningar som vi ber dig analysera är följande:

  1. På vilket sätt använder de begrepp såsom IT, teknik, information och kommunikation. Finner ni någon tydlig beskrivning/redogörelse av vad de menar med begreppen?
  2. Vilken vision eller perspektiv har kommunen avseende på IT-samhället? Kan man utläsa ett framtidsscenario och vilka konsekvenser det medför för kommunen?
  3. Hur organiseras arbetet kring IT-frågorna och planeringen? Hur ser ansvarsfrågan ut? Finns det också angivit några budgetramar för arbetet?
  4. Går det att utläsa vilka drivkrafter som ligger bakom framtagandet av detta strategidokument, dvs är det fråga om teknologideterminism eller är det ett uttryck för samhällets medborgare som själva styr utvecklingen mot ett specifik samhällsform? Försök också diskutera vem som har gjort själva dokumentet. Är det framtaget av IT-konsulter eller är det samhällsplanerarna i kommunen?

Avsluta också med att reflektera över vilket helhetsintryck du får av innehållet i det analyserade styrdokumentet.