Artikelförfattare: Schmidt

Sammanfattande student: Therese Öfverström
 

”Riding a tiger” handlar om hur man ska integrera ”cooperative work” (Se kommentarer i fotnot) i organisationer och hur komplext det är att göra det. Att designa system för cooperative work kan verka tamt och enkelt, men så fort man försöker själv kommer man att märka att det är som att sätta sig på en bengalisk tiger, enligt Schmidt.
Arbete är alltid socialt organiserat och ändras dynamiskt varefter nya situationer hanteras. För att arbeta gemensamt/i grupp måste man koordinera sina aktiviteter så att man arbetar utifrån samma premisser. Deltagarna i ett samarbete måste också engagera sig i sys-temet och bidra till det, även om det leder till en ”merkostnad” i form av en tyngre arbetsbörda.
Schmidt pratar om att olika krav och restriktioner samt olika tekniska och mänskliga resur-ser skapar olika sorters samarbetsarrangemang. Förändringar i den sociala miljön leder till nya krav och restriktioner som måste bemötas. För att möta dessa måste organisationen snabbt kunna anpassa sig och koordinera om sina aktiviteter för att ”hänga med”, vilket kräver både horisontellt och direkt samarbete över organisationsgränserna, samt stöd av ett avancerat infor-mationssystem.

Situated actions
Oavsett vilka planer man gör upp i förväg för en handling kommer man inte att följa dem exakt, då situationen är oförutsägbar, och människan handlar utifrån situationen, inte planen.

Ojämförbara perspektiv
Ingen representation av världen är komplett och permanent, utan vi har alla olika perspektiv och Weltanschauung, som dessutom förändras hela tiden. Dessa olika perspektiv gör att en grupp som samarbetar skapar egna ”små världar” som är specialiserade och avspeglar arbetets kom-plexitet.
Det är viktigt att tänka på detta i designen: att få olika människor att dela ett gemensamt pers-pektiv, att komma överens om de viktigaste frågorna och att skapa konsensus om vad som ska göras/designas.

Motsägande heuristik
Arbete är ett individuellt fenomen som är knutet till individen och inte kan separeras från denne. Cooperative work utförs av individer med olika individuella intressen, motiv, mål, krite-rier och perspektiv. Detta betyder att grupparbete är underminerat av olika åsikter och intresse-konflikter, och CSCW-design måste därför stödja utbytet och integrationen av informa-tion i en samarbetsgrupp som består av så många olika intressen.

CSCW-modeller
CSCW-modeller är baserade på en social värld. Modeller är begränsade abstraktioner och gäller bara i en begränsad del av ett system. Ofta går vi dock utanför modellen när vi använder systemet och då gäller den inte. I ett enanvändarsystem vet användaren oftast när han/hon gått över gränsen, men det är svårare i fleranvändarsystem eftersom felhanteringen blir mindre transparent.
Modeller av CSCW ska ses som resurser för användarna, inte styra dem statiskt! De ska vara öppna och flexibla så att användaren själv får skapa sitt handlingsutrymme och sätt att agera. Systemet skall göra de underliggande modellerna åtkomliga för användarna, stödja dem i förståelsen av modellerna och hjälpa dem att använda sig av modellerna i sin arbetsuppgift.

Fotnot:
  ”Cooperative work” skulle kunna översättas med ”samarbete”, men jag anser att den engelska termen mer rättvist beskriver fenomenet än vad den svenska gör, och därför kommer jag att använda den istället.