Artikelförfattare: Holtham

Sammanfattande student: Malin Ulander Nilsson

--- Integrating technologies to support action ---

Dagens utveckling av gruppvaror har medfört ett ökat behov av att fokusera på hur man ska integrera CSCW i själva styrandet av en verksamhet och inte bara i specifika processer eller uppgifter i den. Artikleln fokuserar på den högre ledningen i organisationer och deras arbete på gruppnivå.
Den historiska utvecklingen av stöd för organisationsledning började med Management Information Systems (MIS) som främst var till stöd för rutininformation på mellannivå. På 70-talet fokuserade man mer på strategiska behov i fråga om styrning och Desicion Support Systems (DSS) utvecklades. En ny typ av gruppsystem kom i slutet av 80-talet och det var Group Decision Support Systems (GDSS) och dessa var tänkta att stödja beslut på gruppnivå och dessa representerar en särskilt typ av gruppvaror. På 90-talet har en ny dimension av gruppvaror utvecklats, workflow. Dessa innefattar både de traditionella transaktionerna av data via en databas, och person-person- och många-mångakommunikation, samt övriga möjligheter till delad information som gruppvaror stödjer. I dag finns över hundra olika gruppvarupaket som kan delas in och kategoriseras på olika sätt. Utvecklingen av gruppvaror domineras av tre olika koncept och dessa är:
* informationssystem för ledning (Executive Information Systems, EIS)
* gruppvaror
* workflow
Holtham skriver i sin artikel om behovet av ett ramverk som kan innesluta CSCW i ett vidare perspektiv och som kan vara stöd för beslutsfattare/ledning i en organisation. Många gruppvaror har utvecklats utifrån ett rent tekniskt perspektiv utan större hänsyn till kontexten eller människorna. CSCW medför möjligheten att överbrygga gapet mellan tekniken och de mänskliga och sociala aspekterna. Författaren nämner fyra områden som man särskilt bör fokusera på och dessa är: organisationsledare, information, mänskliga och sociala aspekter och teknologi. Vidare skriver han att det tills i dag pratats och fokuserats mycket på beslutstöd för ledning/beslutsfattare. Han anser att det behövs ett ramverk som integrerar de fyra områdena ovan och framhäver behovet av system som inte bara stödjer beslut, utan som också stödjer handling, "Systems to Support Action" (SSA). De tre koncepten som nämnts tidigare motsvarar var för sig en speciell dimension (EIS-förståelse, Gruppvaror-kommunikation och Workflow-procedur) och alla tre behövs för att komplettera SSA i någon mening.
Det viktigaste är inte vilka tekniker som används eller finns att tillgå, utan det viktigaste är förståelsen för på vilket sätt tekniken kan vara till stöd i fråga om ledning. SSA tar sitt fokus bortom förbättringar i informationshantering och även bortom förbättringar i beslutsfattande. Problemet i många organisationer i dag ligger inte i själva beslutsfattandet, utan i den efterföljande handlingen och det är viktigt att ha detta i åtanke och ta hänsyn även till handling. Holtham anser det viktigt att tänka i termer av ett "action toolkit" innehållandes en mängd olika verktyg för stöd av antingen små eller stora aspekter av arbetet i en ledningsgrupp.