[an error occurred while processing this directive] Systemvetenskapliga programmet (2) | Institutionen för informatik, Umeå universitet
Institutionen för informatik, Umeå universitetUmeå universitetUmeå universitet
introduktion


 
Programmet för systemvetenskap (forts.)

Allmänna mål
 
Den grundläggande högskoleutbildningen skall ge den studerande kunskaper och färdigheter, förmåga till självständig och kritisk bedömning, förmåga att självständigt lösa problem samt förmåga att följa kunskapsutvecklingen, allt inom det område som utbildningen avser. Utbildningen bör också utveckla den studerandes förmåga till informationsutbyte på vetenskaplig nivå.
 
Programspecifika mål
 
Under utbildningen skall den studerande förvärva:
  • kunskaper om problem, synsätt och analysmetoder inom samhällsvetenskaperna
  • förmåga att på ett förståeligt sätt i tal och skrift på svenska och engelska meddela sig med andra och tillgodogöra sig internationell vetenskaplig facklitteratur, vad gäller förhållanden inom verksamhetsområdet samt att relatera det egna verksamhetsområdet till samhällsdebatten

  • förmåga att arbeta såväl självständigt som i samverkan med andra samt att planera och administrera projekt

  • förtrogenhet med grundläggande teorier samt utrednings- och konstruktionsmetoder vad avser informationssystem och deras användning, programmering av datorer, kunskaper om datorteknologi och dess bakomliggande teorier och hur ställda krav på ett informationssystem omsätts i en adekvat teknisk lösning samt praktiska färdigheter i tillämpningen av olika metoder.

  • kunskaper om individers och gruppers beteende i sociala och tekniska system.

  •  

Behörighetskrav
 
För att antas till utbildningsprogrammet krävs förutom grundläggande behörighet för högskolestudier särskild behörighet (s k standardbehörighet) D.4.1.
Matematik E är en fördel för inriktningen: Metoder och konstruktion.
OBS! En betydande del av kurslitteraturen består av engelskspråklig litteratur. Examinationen på vissa kurser förutsätter goda kunskaper i skriftlig framställning
  
Utöver de programspecifika målen skall den studerande förvärva fördjupade kunskaper inom ett av följande tre områden:
 
1. Informationssystem och organisationer:
informationsteknikens användning relativt organisationers mål, övergripande verksamhet, affärsstrategi, kommunikation och arbetsformer samt telekommunikationssystem, distribuerade informationssystem, utveckling, förvaltning, samordning och utvärdering av datorstödda informationssystem i olika verksamheter. Dessutom skall den studerande förvärva grundläggande kunskaper i ekonomiskt eller organisationsteoretiskt orienterade ämnen.

2. Informationsteknologi och människor: informationsteknikens användning för att stödja arbete, lärande och samarbete med utgångspunkt i organisationers, gruppers och individers arbetspraxis, design och utvärdering av dator- och kommunikationstillämpningar, människa datorinteraktion, datorstött grupparbete, interaktionsteknologi, tillämpningar av multimedia, tele- och datakommunikation. Dessutom skall den studerande förvärva grundläggande kunskaper i beteendevetenskapligt orienterade ämnen. 

3. Metoder och konstruktion:
Metodologi inom informatikens område, speciellt metoder för utveckling, utformning, drift och utvärdering av datorstödda informationssystem samt för realisering av datortillämpningar. Formaliseringens möjligheter och begränsningar, modellering, programutvecklingsmiljöer, datakommunikation, operativsystem, artificiell intel-ligens och hypermedia ingår i området. Dessutom skall den studerande förvärva grundläggande kunskaper i matematiskt eller humanistiskt orienterade ämnen.

Nästa sida

Senast uppdaterad 2002-08-26 | Webmaster