Maktens arrogans vid universitetet



Verksamheten vid universitetet underställs i allt för hög grad politisk korrekthet. Tron är att universiteten genom planer och policies kan parera vilken politisk korrekthet som helst och därigenom upprätthålla om inte en bra så åtminstone en uthärdlig arbetsmiljö. Så är det inte.
Det menar Kristo Ivanov.


Den 28 mars rapporterade VK från det arbetsmiljömöte som dagen innan hade hållits vid Umeå universitet. Rektor hade kallat alla lärare och forskare till en redovisning och diskussion av vad som görs för att beakta arbetsmiljöinspektionens anmärkningar liksom resultat från Statistiska Centralbyråns pilotenkät.

En fråga är varför så få berörda deltog i mötet som symptomatiskt nog förlades mitt i lunchtiden, en tendens som, på tal om arbetsmiljö, tycks öka med tiden dock alltid med den goda avsikten att flera skall vara ”lediga” för att kunna delta.

Jag personligen har genom åren lärt känna den nye rektorn och hyser förtroende för honom och följaktligen för ledningens goda avsikter. Den som är yngre eller ”i karriären” kan dock uppleva att i stället för att informeras och diskutera för att bli missförstådd eller i värsta fall svartlistad så är det mera opportunt att hålla sig borta och sköta sin tunga undervisningsbörda eller jaga anslag och skriva på vetenskapliga artiklar som bygger upp den formella meriteringen. Det är också möjligt att mångas uteblivande från mötet betingades av misstanken att det var ”psykologiskt” motiverat för att bara lugna ned personalen samtidigt som ”vägen till helvetet är stenlagd med goda avsikter”.

Och så har vi det där återkommande mantrat om ”utbildning och information”, parat med ”omorganisering”, ”policy”, ”planering och statistik”, och ”planer och avrapporteringar” i stället för arbetsro för undervisning och forskning (som alltid föregåtts av planering). Utöver de verksamhetsplaner som tidigare var tillfyllest har tillkommit just arbetsmiljö, jämställdhet, internationalisering, kvalitet, pedagogik, och snart kanske multietnicitet med mera.

Vem kan vara mot planer och avrapporteringar med goda avsikter som till och med säljs till chefer och anställda under förespegling att de står för decentralisering och demokratisk självstyrning?


Ett problem är att alltfler policies med respektive planer och avrapporteringar (PA) är tomma välmenande ”att-satser”, som liksom alltfler reformer inte beaktar orsaks- och beroendeförhållanden, resurser och den sociala verkligheten utan endast de alltid goda avsikterna bakom ”att-målen”.

Men det största problemet är det underförstådda underdåniga accepterandet i dessa PA av den ”verklighet” som hela universitetet skall anpassas till och som inte är mera verklighet än att den byggts och byggs upp av en politik där PA underställs politisk korrekthet (PK). Man tror att universiteten kan genom PA parera vilken PK som helst och därigenom upprätthålla om inte en bra så åtminstone en uthärdlig arbetsmiljö.

Därigenom bortser man även från att en orsak till så kallad utbrändhet och långtidssjukskrivningar, är den känsla som tycks breda ut sig om att arbetet förlorar allt större del av sitt innehåll, en känsla av meningslöshet inför ”ett jagande efter vind” parat med upplevandet av en nedsättande behandling av personalen. ”Jag trodde att jag var på ett universitet men det har blivit en dålig kopia av det som industrin var för tjugo år sedan.” Eller ”Jag trodde att jag bedrev sämre betalt ideellt andligt intellektuellt arbete men blev tillsagd att den lägre lönen avspeglade mitt mindre värde enligt magisterchefens lönerelaterade skolmässiga betyg”.

Och de forskningsresultat som tyder på de vulgära ”incitamentens” eller de naivt lönerelaterade betygens problematiska om inte negativa roll i arbetslivet, till exempel i Harvard Business Review, september-december 1993, förblir olästa eller obeaktade i PK-mässig policy och motsvarande PA.

Jag känner till fall där internationellt välrenommerade kolleger mobbas av sin institutionsledning utan att fakulteten vill eller kan ingripa. Interna sökande till vissa tjänster förvägras till exempel inte bara en redovisning av motiveringar till avslag och till att skrivelser bara ”läggs till handlingarna” utan även samtal med och muntliga förklaringar från ansvariga organ.

Sveriges TV intervjuar en av universitetets sjukskrivna lärare som talar om arbetsklimatets förändring, rädda människor, opportunism, och behovet av att bevara sin mänskliga integritet. Professorer och docenter är rädda för att besvara deras fakultetenkät om arbetsmiljön eftersom deras identitet kan härledas ur deras institutionstillhörighet. Sökande som misstänkter ha blivit köns- och åldersdiskriminerade i tillsättningsärenden får höra att nog kan det vara så men att eventuella skrivelser riskerar leda till repressalier.

Samtidigt som diverse policydokument besjunger vikten av att chefer håller planeringssamtal med sina medarbetare så håller inte ens dekanerna sådana samtal med sina egna närmaste professorer och medarbetare. Lönekriterier bortser från stora delar av de nödvändiga men inte begärda gjorda insatserna. Brev riktade till överordnade organ eller chefer förblir obesvarade i månader eller år utan att ens deras mottagande bekräftas.

Det är klart att sådant upplevs som en maktens arrogans som inte passar universitetets idé.

I Universitetsläraren nr 4/2001 (http://www.sulf.se) skrev Christoph Bargholtz om universitetsträdet:

”Jag kom att tänka på universitetet som ett stort träd. Där uppe i de yttersta grenspetsarna, det gröna friska bladverket. Där sker kunskapssyntesen. Där är lärare och studenter, burna av institutioner och fakultetsorganisation, ömsom i sol, ömsom i regn, nästan alltid i blåsväder. Det är universitetsstyrelsen längst ner som är basen för verksamheten, som ser till att bibehålla balansen och räddar oss från att blåsa omkull i stormbyarna efter budgeten. Men det är inte här nere tillväxten sker även om stammen tenderar att bli grövre med åren. Ny kunskap syntetiseras av lärare och studenter, i förening.”

På tal om upp- och nedvända träd, jämför gärna med redovisningen av universitetets organisation, länkad till universitetets egen hemsida, http://www.umu.se/umu/om_umu/organisation/index.html!


Kristo Ivanov
professor och fd prefekt (motsv) i 12 år
Umeå

Västerbottens-Kuriren

Debattredaktör:
Mats Olofsson

Tisdag 3 april


©1997 Västerbottens-Kuriren >